Sorgdrager ontlast Arubaans OM

DEN HAAG, 26 AUG. De uit Nederland afkomstige procureur-generaal van Aruba, J. Zwinkels, heeft niet de opbrengsten van een gecontroleerde doorleveringsactie van drugs beheerd op een geheime Engelse privé-rekening.

Eerdere beschuldigingen van de Arubaanse politie dat de hoogste baas van het openbaar ministerie drugsgeld op zijn eigen bankrekening had staan zijn dan ook “feitelijk onjuist”. Dit schrijft minister Sorgdrager (Justitie) in antwoord op schriftelijke vragen van het Tweede-Kamerlid Hillen (CDA).

De parlementariër stelde zijn vragen nadat er begin dit jaar een hoogoplopende ruzie uitbrak tussen de politie en het goeddeels door Nederlanders bemande OM op Aruba. Het geschil kwam voort uit de zogeheten Cargo-zaak, een onderzoek naar een drugsorganisatie waarbij gebruik werd gemaakt van infiltranten en het doorleveren van drugs. Het was een samenwerkingsactie tussen de Arubaanse en Amsterdamse politie.

De Arubaanse politie - gesteund door de Arubaanse minister van Justitie en premier - accepteerden als gevolg van het geschil niet langer de rol van het openbaar ministerie. Belangrijkste steen des aanstoots was de ontdekking van drugsgeld in Engeland. Volgens Sorgdrager gaat het hier om geld dat staat op een afgeschermde rekening die op naam staat van een voor dit doel opgerichte rechtspersoon naar Brits recht. Het beheer van deze rekening berust bij de CRI.

Sorgdrager legt uit dat de Amsterdamse politie inderdaad een deel van de opbrengst van het drugsgeld heeft aangewend voor gemaakte kosten. De minister bevestigt eerdere berichten dat ruim dertig- en respectievelijk zeventienduizend gulden zijn gebruikt voor dekking van reis- en verblijfkosten, de huur van een bestelbus en een container.

Het is onduidelijk wat er nu met Zwinkels gaat gebeuren. Eerder dit jaar reisden premier Eman en zijn minister Vos in een geheime missie naar Nederland om het ontslag te eisen van procureur Zwinkels. Volgens Eman was de Arubaanse regering onwetend gehouden door Zwinkels. Maar uit het antwoord van Sorgdrager blijkt dat Zwinkels niets te verwijten valt en dat alle aspecten van dit onderzoek waren doorgenomen met de voorganger van minister Vos, Croes. Op dit moment loopt er nog een onderzoek van de comissie-De Ruiter naar de ruzie tussen Aruba en Nederland in deze zaak.