Sequentia

Sequentia: Visions from the Book (Deutsche Harmonia Mundi 05472 77247 2)

Geen ensemble in de oude muziek heeft de middeleeuwen zo dichtbij gebracht als Sequentia. Aanvankelijk waren de opnamen van Sequentia, gegroepeerd rondom Benjamin Bagby en Barbara Thornton, slechts verantwoorde en degelijke uitgaven van de alleroudste Europese muziek voor zover die in handschriften was vastgelegd. Maar de laatste tijd wordt het ensemble beïnvloed door de new-age-achtige belangstelling voor die 'donkere eeuwen'. Sindsdien hebben de cd's van Sequentia aansprekende titels als 'Canticles of ecstasy' en 'Voice of the blood'.

Sequentia's nieuwste cd, Visions from the Book, geeft een beeld van de niet-gregoriaanse muziek waarmee een middeleeuwse monnik tijdens zijn kloosterleven werd geconfronteerd. Zoals de prachtige, ruim tien minuten durende klaagzang Dolorum solatium van Peter Abaelard (1079-1142) en de lai (middeleeuwse dansvorm) Syon egredere nunc de cubilibus, een lofzang voor Maria, gebaseerd op een lied van de minnezanger Tannhäuser.

De marketing van Sequentia mag dan wat holistisch aandoen, voor het musiceren heeft dat geen consequenties. Hun uitvoeringen zijn als altijd strak, eenvoudig en een tikje over-ge-esthetiseerd.

    • Paul Luttikhuis