Schaker Kamsky aan de leiding

ROTTERDAM, 26 AUG. De Amerikaan Gata Kamsky heeft de leiding genomen in het Donner Memorial schaaktoernooi in Amsterdam. Hij won dit weekeinde twee keer en heeft 5,5 punt uit acht partijen. Ivantsjoek uit de Oekraïne en de Amerikaan DeFirmian volgen op een half punt. Vandaag is een rustdag, donderdag is de laatste ronde.

De 22-jarige Kamsky speelt in Amsterdam voor het eerst geheel op eigen kracht. Zijn vader heeft de teugels gevierd en is thuisgebleven in New York. Kamsky begon in Amsterdam met een nederlaag tegen zijn secondant Loek van Wely, maar herstelde zich probleemloos.

Gisteren versloeg hij een directe concurrent, de Engelsman Julian Hodsgon. Zaterdag ontsnapte hij met een vol punt tegen Jan Timman. Timman won vorige maand het Nederlands kampioenschap, maar is in Amsterdam matig op dreef. Hij bereikte groot voordeel tegen Kamsky, won met een combinatie een pion en had later het duel tactisch kunnen beslissen. Maar hij overzag een truc van Kamsky, die de Amerikaan een paard opleverde.

De partij tussen Kamsky en Hodgson had een ongewoon begin. De Engelsman bracht het zeldzame Pools op het bord, maar kwam al snel in moeilijkheden. Kamsky won snel een pion en beëindigde de partij met een fraaie damemanoeuvre.

Piket en Van Wely speelden zaterdag onderling remise. Tot dat resultaat werd pas besloten toen er naast twee koningen slechts een enkele pion op het bord stond. Gisteren speelde Piket tegen Salov, die zeer tegen zijn natuur al op de negende zet een paard offerde voor drie pionnen. Piket had lange tijd het initiatief, maar Salov vluchtte in het eindspel, waarin Piket vrijwel geen winstkansen kreeg.

Van Wely raakte gisteren zijn plusscore kwijt. Hij verloor van de hekkesluiter, de Rus Morozevitsj die tot gisteren in zeven partijen vijf keer had verloren en twee keer remise had gespeeld. Hoewel Van Wely goed uit de opening kwam, werd hij op de 22ste zet tactisch overrompeld.