Reve verzon zijn diensttijd in Nederlands-Indië

ROTTERDAM, 26 AUG. De schrijver Gerard Reve heeft eerder deze maand tegenover een verslaggever van het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau) uitvoerige, volledig verzonnen details verstrekt over zijn diensttijd in voormalig Nederlands-Indië, die door het persbureau op het net zijn gezet en ook in enkele kranten, waaronder NRC Handelsblad, terecht gekomen zijn.

Dat heeft het ANP meegedeeld. Het ANP had Reve benaderd in verband met een verhaal met reacties over de definitieve opheffing van de diensplicht deze maand, waarna deze ongeveer een halfuur had uitgewijd over zijn ervaringen als 'dienstplichtig kapitein' ten tijde van de politionele acties in Indië in de jaren veertig. In werkelijkheid is Reve nimmer in dienst geweest, en heeft hij evenmin in de jaren veertig Nederlands-Indië bezocht.