Redding Lloyd's op losse schroeven

LONDEN, 26 AUG. De redding van Lloyd's of London, 's werelds grootste verzekeringsmarkt, staat op losse schroeven nu een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Lloyd's zijn Amerikaanse aandeelhouders meer tijd moet geven om al dan niet akkoord te gaan met een eerder aangekondigd reddingsplan. Ook moet het verzekeringsconcern de drieduizend Amerikaanse aandeelhouders meer financiële details verschaffen. Lloyd's is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Lloyd's had bepaald dat de aandeelhouders - de zogeheten Names - zich uiterlijk aanstaande woensdag over het reddingsplan moesten uitspreken. De Amerikaanse rechter wil echter dat de aandeelhouders tot 30 oktober de tijd krijgen om zich uit te spreken. Lloyd's moet vóór eind augustus aan de Britse regering bewijzen dat ze over genoeg kapitaal beschikt om door te blijven draaien. Zo niet, dan wordt Lloyd's volgens de Britse wetgeving failliet verklaard.

Het plan van bestuursvoorzitter David Rowland houdt in dat de torenhoge schulden uit het verleden worden ondergebracht in een nieuw op te richten onderneming onder de naam Equitas. Ook moeten de Names over de brug komen met 360 miljoen pond (ruim 900 miljoen gulden) aan vers kapitaal. In ruil voor de sanering van hun schulden moeten de Names beloven dat ze niet zullen procederen tegen Lloyd's. Ruim 60.000 mensen zijn direct of indirect afhankelijk van het verzekeringsconcern.

Als de individuele beleggers, die van oudsher met hun hele vermogen garant staan voor verliezen, geen goedkeuring geven aan het herstelplan van Lloyd's gaat de 308 jaar oude verzekeringsmarkt vrijwel zeker failliet. Het beroep wordt morgen behandeld voor de rechtbank in Baltimore. Een eerder reddfingsplan voor Lloyd's, enkele jaren geleden, mislukte.

De commotie rond het reddingsplan komt op een moment dat de verzekeringsbeurs voor het eerst na vijf jaar van zware verliezen over het boekjaar 1993 een winst behaald van 1,08 miljard pond (2,87 miljard gulden). Volgens Rowland was 1993 een van de meest winstgevende jaren in Lloyd's geschiedenis.

Niet bekend

De problemen bij Lloyd's zijn vooral ontstaan door de vele natuurrampen en andersoortige catastrofes die zich eind jaren tachtig, begin jaren negentig voordeden, zoals de orkaan Hugo in de Verenigde Staten en de olievervuiling door de tanker Exxon Valdez in Alaska.

Ron Sandler, sinds vorig jaar november president-directeur van Lloyd's, erkende vorige maand in een interview met deze krant dat het reddingsplan niet perfect is en dat de schade die de beleggers hebben geleden, niet ongedaan kan worden gemaakt. Ineenstorting van Lloyd's zou de aandeelhouders echter nog veel meer geld kosten, aldus Sandler. Hij suggereerde toen ook dat “we in het uiterste geval Amerikaanse beleggers van deelneming in het herstelplan moeten uitsluiten”. (AP)