Record-contract platenindustrie: 80 miljoen dollar

LOS ANGELES, 26 AUG. De rockgroep R.E.M. heeft dit weekeinde in Anaheim (Californië) een platencontract ter waarde van tachtig miljoen dollar (ongeveer 150 miljoen gulden) getekend met de platenmaatschappij Warner Bros - een record in de platenindustrie.

De voorzitter van Warner Bros, Russ Thyret, heeft tegenover het persbureau Reuters bevestigd dat de samenwerking met de groep wordt verlengd, maar wilde niets zeggen over de waarde van de getekende overeenkomst. Andere bronnen hebben tegen het dagblad Los Angeles Times gezegd dat R.E.M. zich in het contract verplicht om tegen betaling van tachtig miljoen dollar vijf albums te maken. Dat bedrag overtreft alle contracten die tot noch toe zijn getekend. Het vorige record stond op naam van de zangeres Janet Jackson, die in januari een overeenkomst met Virgin Records tekende ter waarde van 120 miljoen gulden. “Dit is een belangrijk moment voor Warner Bros. Records”, zegt een van de directeuren van de platenmaatschappij, Steven Baker. “Het betekent een nieuw begin voor ons bedrijf.” De LA-Times meldt ook dat R.E.M. een bonus ter waarde van zeventien 17 miljoen gulden heeft ontvangen bij het tekenen van het contract. De bandleden krijgen ook 34 miljoen gulden aan voorschotten uitgekeerd. Daarnaast wordt de band een bedrag van 17 miljoen gulden per album gegarandeerd, uitbetaald als voorschot. Hun royalties bedragen 24 procent van de verkoopprijs. (AFP, Reuter)