President Israel wil vrede redden en inviteert Arafat

TEL AVIV, 26 AUG. Een initiatief van president Ezer Weizman van het afgelopen weekeinde om de Palestijnse leider, Yasser Arafat, uit te nodigen voor een gesprek in zijn villa in Caesarea heeft het moment van een ontmoeting tussen premier Benjamin Netanyahu en Arafat naderbij gebracht.

Netanyahu herhaalde gisteravond dat een ontmoeting met Arafat slechts zinvol is als die resultaten oplevert en in het belang van Israels veiligheid is. Maar radio Israel berichtte dat het gesprek tussen de Netanyahu en Arafat binnen twee weken zal plaatshebben. Israelische commentatoren veronderstellen dat Netanyahu bij zijn komende bezoek aan Washington om politieke redenen de ontmoeting met Arafat achter de rug wil hebben.

De gemelde sluiting van drie Palestijnse kantoren in Oost-Jeruzalem, op bevel van Mahmud Abbas (Abu Mazen), de tweede man in de Palestijnse hiërarchie, zou de weg kunnen vrijmaken voor zo'n snelle ontmoeting tussen Netanyahu en Arafat, kort na de Israelische ontruiming van Hebron volgens het akkoord van Oslo.

Woordvoerders van Netanyahu hebben gisteren de indruk proberen weg te nemen dat de interventie van Weizman ook maar enige invloed zou hebben gehad op de politieke agenda van Netanyahu. Deze versie wordt in de Israelische politiek niet serieus genomen. Weizman greep gisteren in nadat hij eerder vorige week een dringend verzoek om hulp van Arafat had uitgelokt. Volgens betrouwbare bronnen stuurde Arafat vorige week op verzoek van een naaste medewerker van Weizman een brief aan de president. In deze brief dringt Arafat aan op een ontmoeting met Weizman om uit de impasse in het vredesoverleg te kunnen komen. Daarna lieten bronnen rond de president aan de krant Yediot Ahronot uitlekken dat Weizman had besloten de Palestijnse leider binnen tien dagen te zullen ontmoeten indien Netanyahu binnen deze termijn de in grote moeilijkheden verkerende Palestijnse leider niet de hand zou hebben gedrukt.

Weizman was mede na overleg met hoofden van de Israelische veiligheidsdiensten tot de conclusie gekomen dat de impasse in het vredesoverleg met de Palestijnen moet worden doorbroken om hervatting van de Palestijnse terreur en een mogelijke val van Arafat te voorkomen. Op instructies van Arafat werden eind vorige week 17 leden van Hamas die op verdenking van connecties met de terreur tegen Israel waren gearresteerd, vrijgelaten. Daarmee gaf Arafat een signaal dat hij over onvoldoende steun van de Palestijnse bevolking beschikt om anti-Israelische krachten in de gebieden die onder zijn gezag staan in toom te houden.

Pagina 4: Populariteit Arafat bereikt een dieptepunt

Daarmee gaf Arafat een signaal af over onvoldoende steun van de Palestijnse bevolking te beschikken om anti-Israelische krachten in de gebieden die onder zijn gezag staan in toom te houden. Massawerkloosheid in de Gazastrook als gevolg van onder andere de Israelische afgrendelingspolitiek en oplopende Palestijnse frustratie over het uitblijven van Palestijnse politieke successen, zoals de Israelische ontruiming van Hebron, hebben de populariteit van Arafat op een dieptepunt gebracht.

Uit vrees voor het ineenstorten van het vredesproces met de Palestijnen en het ontstaan van een 'Bosnische situatie' heeft Weizman nu Netanyahu tot de orde geroepen. Nadat ex-premier Shimon Peres om dezelfde redenen als Weizman onlangs Arafat had ontmoet, beklaagde Netanyahu zich over het 'beleg' dat om Israel wordt gelegd. Dat de Marokkaanse koning Hassan II heeft geweigerd om hem te ontvangen en vandaag wel zijn paleis opent voor het gezin Peres knaagt aan het prestige van Netanyahu. Enkele Likud-parlementariërs hebben gisteren een beroep op de regering gedaan snel concessies aan Arafat te doen om hem van de ondergang en daaropvolgende chaos te redden. “We moeten eer bewijzen aan het hoofd van het Palestijnse zelfbestuur”, zei hij.

Vanmorgen is bekendgemaakt dat Arafat eindelijk gebruik kan maken van zijn helikopters om van Gaza naar de Westelijke Jordaanoever te vliegen. Verder zal minister van Financiën Meridor met de Palestijnen spreken over verlichting van de afgrendeling en de Palestijnse werkgelegenheid in Israel.