Opnieuw meisje na besnijdenis overleden

KAIRO, 26 AUG. In Egypte is zaterdag voor de tweede maal binnen twee maanden een meisje overleden na een mislukte besnijdenis. Volgens de politie bloedde het 14-jarige meisje dood. De arts die de besnijdenis uitvoerde is gisteren aangehouden in het huis van een vriend, waar hij zich verborgen hield. Tegen hem is een klacht ingediend wegens plichtsverzaking. Na betaling van een borgsom werd hij weer vrijgelaten.

De vader van het meisje vertelde de politie aanvankelijk dat hij de besnijdenis had laten uitvoeren in een particuliere kliniek. Later kwam hij op deze verklaring terug en zei dat de besnijdenis in zijn eigen huis had plaatsgehad.

Verscheidene Egyptische organisaties voeren fel actie tegen vrouwenbesnijdenis, waaraan naar schatting 80 procent van de meisjes in Egypte wordt onderworpen en die soms de dood en vaak permanente verminkingen meebrengt. Het ministerie van volksgezondheid verbood staatsziekenhuizen en alle met de staat verbonden artsen vorige maand de ingreep nog langer te verrichten. Dit betreft in principe bijna alle artsen in het land. De ingreep wordt echter ook vaak verricht door kappers en traditionele vroedvrouwen.

Volgens een woordvoerster van de Egyptische Organisatie voor de mensenrechten is er daarnaast een “zwarte markt in verminking van de geslachtsdelen” ontstaan, waarbij “sommige artsen de ingreep gebruiken om geld te verdienen”. Veel ouders stellen dat de islam besnijdenis voorschrijft, omdat op die manier de kuisheid wordt gewaarborgd. (Reuter, AP, AFP)