Nutricia opnieuw in trek op slappe beurs

AMSTERDAM, 26 AUG. Op de zwakke Amsterdamse effectenbeurs was het voedingsmiddelenbedrijf Nutricia opnieuw in trek bij de beleggers. Rondom het middaguur noteerde de producent van chocomel- en babyvoeding een koers van 213,90 gulden, 3,90 gulden hoger dan het slot van vrijdag.

AMSTERDAM De koersstijging was des te opmerkelijker omdat het fonds vrijdag al fors was gestegen en het aandeel bovendien ex-dividend ging: het dividend ter waarde van een gulden kwam te vervallen. De koersstijging illustreerde de euforie over het voedingsmiddelenfonds, die vorige week is ontstaan. Een ander voedingsbedrijf, BolsWessanen, dat vanmorgen in het nieuws was, steeg eveneens. Ondanks de arrestaties in de voorkenniszaak rondom BolsWessanen noteerde het aandeel vanmiddag 28,20 gulden, 90 cent meer dan het slot van vrijdag.

Afgelopen donderdag publiceerde Nuctricia een winstgroei van 51 procent, tot 107 miljoen gulden, over het eerste halfjaar van 1996. Die toename was vooral te danken aan de succesvolle overname van concurrent Milupa. Prompt stelden alle analisten en effectenhuizen hun winstverwachting voor heel 1996 naar boven bij. Afgelopen vrijdag nam Nutricia zelfs een winst van 18,40 gulden mee naar huis.

Er werd vanochtend op de zwakke beurs flink gehandeld in Nutricia. Tijdens de ochtendhandel gingen ruim 200.000 stukken over de toonbank. De gemiddelde dagomzet bedraagt op een normale dag 240.000 aandelen.

De koers van Nutricia is al maanden heel solide. De verwachtingen waren hooggespannen en kwamen, na de publikatie van de fors hogere halfjaarcijfers, nog uit ook. Begin dit jaar noteerde Nutricia een koers van 130 gulden.

De rest van de effectenbeurs was zwak, vooral door de lagere dollar. De AEX-index stond tegen de middag op 557 punten, een verlies van 3,7 punten. Daarnaast daalden de koersen op de obligatiemarkt. Beleggers hielden hun kruit droog. Eind deze week worden veel halfjaarcijfers gepubliceerd, terwijl ook uit de Verenigde Staten nieuwe economische gegevens komen.

De gunstige winstcijfers van de niet-beursgenoteerde Rabobank maakten weinig indruk meer op de andere financiële waarden. ABN Amro daalde vier dubbeltjes op 91,40 gulden. ING bewoog zich niet op 52,70 gulden.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio beleefde vandaag de laagste omzet van dit jaar tot nu toe. Niet meer dan 211 miljoen aandelen werden verhandeld. Beleggers hielden zich afzijdig, omdat zij eerst de inhoud van het kwartaalrapport van de Japanse centrale bank willen afwachten. Dat stuk, waarin de jongste verwachtingen van het Japanse bedrijfsleven staan, verschijnt woensdag.

De stemming op de beurs van Tokio was engiszins flauw. De Nikkei-index volgde kort na opening van de handel de Dow Jones-index van de effectenbeurs van New York, die vrijdag lager was gesloten. De belangrijkste beursmeter van Japan zakte door de grens van 21.000 punten en sloot uiteindelijk 345,06 yen lager op 20.883,74. Dat komt neer op een verlies van 1,63 procent.