Nostalgie naar jaren zestig en tijdperk-Truman

CHICAGO, 26 AUG. De voormalige actievoerder Tom Hayden heeft nu een kamer in het Hilton Hotel. In 1968 werd hij in heel Amerika bekend als een van de Chicago Seven, de zeven demonstranten die terecht stonden omdat ze de rellen georganiseerd zouden hebben die dat jaar uitbraken rondom de Conventie van de Democratische Partij in Chicago. Betogers tegen de oorlog in Vietnam raakten toen slaags met de politie van Chicago, en dagenlang was de stad het toneel van ernstige onlusten.

Hayden, inmiddels lid van de Senaat van Californie, is dezer dagen terug in Chicago, waar vandaag opnieuw een Democratische conventie van start gaat. Op een bijna nostalgische bijeenkomst over die bewogen dagen betoogde Hayden gisteren in een theater in Chicago dat hij zijn ideeën van toen niet heeft opgegeven.

Hij had indertijd niet het traangas en de slagen van de politieknuppels verdragen om het mooie plastic pasje te krijgen waarmee hij nu als gedelegeerde van Californie de conventie kan bijwonen. Hayden en zijn medestanders protesteerden tegen een politiek die de Verenigde Staten verdeelde en in een onrechtvaarige oorlog stortte, betoogde hij. David Dellinger, een andere middelbare heer die indertijd tot de Chicago Seven hoorde, riep het publiek - dat grotendeels uit dames en heren van middelbare leeftijd bestond - strijdlustig toe: “Houdt de geest van de jaren zestig levend!”

Om dat in het nuchtere Chicago van de jaren negentig wat te vergemakkelijken, werd de reünie van oudgedienden uit de Sixties opgeluisterd met enkele nummers van de destijds rebelse, en nog steeds swingende hit-musical Hair. Ook Stills en Nash (zonder Crosby) en Jackson Browne brachten een muzikale ode aan de voorbije jeugd van hun generatie.

Maar de bijeenkomst was aangekondigd als een concert van verzoening, en ten teken dat de maatschappelijk harmonie inderdaad grotendeels weer hersteld is, verscheen ook Richard M. Daley op het podium, de zoon van de toenmalige burgemeester uit wiens naam de politie indertijd zo genadeloos hard optrad. “De boosdoener was Vietnam”, zei Daley, die inmiddels zelf burgemeester van Chicago is, de schuldvraag over de rellen handig ontwijkend. Over de interpretatie van de bloedige gebeurtenissen van 28 jaar geleden, zei hij, verschilde hij waarschijnlijk nog wel met sommige aanwezigen van mening. “Maar ik heet u allemaal toch van harte welkom.”

President Clinton, die de kiezers liever niet herinnert aan zijn protesten tegen de Vietnam-oorlog en zijn inspanningen om buiten het leger te blijven, heeft zijn campagne dit weekeinde voorzien van een nostalgisch trekje uit een heel wat minder omstreden tijdperk. Zoals Harry Truman in zijn campagne van 1948, is Clinton begonnen aan een treinreis door het midden van Amerika. Op het achterbalkon van het luxe rijtuig Georgia uit 1930, dat is voorzien van een Amerikaanse vlag, het presidentiële zegel en een spreekgestoelte, doet de president in vier dagen vier staten in het midden-westen aan: West-Virginia, Ohio, Michigan en Indiana.

Iedere dag zal hij een nieuw beleidsplan onthullen, om de aandacht van de pers vast te houden. Televisiebeelden van de treinreis zullen op de conventie als onderdeel van het programma op een groot scherm vertoond worden. Donderdag komt Clinton in persoon naar Chicago, om met een toespraak zijn nominatie tot Democratisch presidentskandidaat formeel te aanvaarden.