Nilis aan basis ruime triomf koploper PSV

ROTTERDAM, 26 AUG. PSV en Vitesse zijn na twee speeldagen de enige clubs zonder puntverlies. PSV won gisteren in Eindhoven met 4-1 van FC Groningen, dat pas in het laatste half uur ten onder ging. Vitesse versloeg in Arnhem in een keiharde wedstrijd FC Utrecht met 1-0. De ploeg van trainer Beenhakker eindigde het duel met negen spelers.

Bij PSV was er wederom een hoofdrol weggelegd voor Nilis. De Belgische international scoorde twee keer en stond aan de basis van talrijke aanvallen. Een vrije trap van Nilis eindigde op de lat. De laatste treffer produceerde hij met de buitenkant van zijn inmiddels gevreesde rechtervoet. Nilis is met drie competitiedoelpunten topscorer in de eredivisie.

FC Groningen kwam in de eerste helft verrassend op voorsprong na een verdedigingsfout van PSV-verdediger Faber. Hij kopte de bal in de voeten van Gorré, die verwoestend uithaalde. Nog voor rust kreeg PSV kansen de achterstand ongedaan te maken. De Braziliaanse aanwinst Marcelo was een paar keer dichtbij zijn eerste competitiedoelpunt, maar de vervanger van Eijkelkamp vond telkens Groningse verdedigers op zijn weg. De lange aanvaller heeft last van zijn knie.

PSV maakte gelijk dankzij de Deense verdediger Sörensen, die een kopbal van Stam in eigen doel werkte. In de tweede helft hield Groningen lang stand, maar toen linksbuiten Sion wegens praten uit het veld was gestuurd, kon PSV alsnog het veldoverwicht in doelpunten uitdrukken. Behalve Nilis scoorde Petrovic, op aangeven van de ijverige invaller Zenden.

Trainer Westerhof toonde zich in de buurt van de tv-camera woedend over het wangedrag van Sion, zijn eeuwige lastpost. “Klootzak”, riep de doorgaans zorgvuldig formulerende coach. Westerhof heeft het al twee jaar aan de stok met Sion, wiens voetbalkwaliteiten niet ter discussie staan. “Hij is een speler die ons er zou moeten doorslepen, hij doet het tegenovergestelde. Dit is niet te accepteren. Ik neem hem dit zeer kwalijk.”

Bij Vitesse-Utrecht was Atteveld het onderwerp van gesprek. De middenvelder van de thuisclub kwam met een gestrekt been in op Utrecht-speler Visser, die zich even daarvoor provocerend had gedragen. Toen Atteveld in het tumult ook nog eens om zich heen ging slaan, kreeg hij de rode kaart van scheidsrechter Temmink. In de slotfase werd Van de Looi van het veld gestuurd, nadat hij Van Loen de doorgang naar het doel had versperd.

Vitesse-trainer Beenhakker uitte na afloop kritiek op Temmink. “Dieptreurig word ik van zo'n man.” De winnende coach was wel zo eerlijk de schuld voor een deel bij zijn eigen spelers te zoeken. “Sommige overtredingen horen niet thuis op een voetbalveld.” Vitesse dankte de overwinning aan een vrije trap van Van Wanrooy, die de Utrechtse doelman Ponk verraste.

NAC bewees dat het dit seizoen hoge ogen kan gooien. Na de eervolle nederlaag in de Arena won de Bredase club met 1-0 van Sparta. Aanvoerder Arnold scoorde in de tweede helft. De Australiër kwam eerder telkens een paar centimeter tekort voor een doelpunt.

Bij Sparta werd Dennis de Nooijer aan banden gelegd door MacDonald. De duurbetaalde Zeeuw werd vlak voor tijd zelfs gewisseld door trainer Ten Cate. “Hij zou onze grote ster moeten zijn, maar dat was hij niet.”