Loopbaan Popov niet in gevaar

MOSKOU, 26 AUG. De verwondingen van de Russische zwemkampioen Alexander Popov lijken mee te vallen. Volgens een chirurg in een ziekenhuis in Moskou (24) zal de viervoudig olympisch kampioen na zijn herstel weer topsport kunnen bedrijven. “Wij hebben alle reden om te hopen dat hij volledig herstelt.”

De 24-jarige Popov raakte zaterdagavond in de Russische hoofdstad slaags met een groepje meloen-handelaren. Bij het opstootje trok iemand een mes. Het slachtoffer liep steken op in de maag, een long en de nieren. Popov bleef wel bij bewustzijn en werd 's nachts geopereerd. “Ik zal spoedig weer lopen en zwemmen”, voorspelde hij na de operatie. Popov had voor zijn verwondingen al verklaard minimaal een half jaar rust te nemen.

De ware toedracht van de steekpartij is nog onduidelijk. Tot dusver heeft de politie in Moskou niemand gearresteerd, maar het onderzoek is nog niet afgerond. De Russische premier Tsjernomyrdin heeft zijn verontwaardiging uitgesproken over de aanslag op de nationale sportheld.

Popov is de laatste jaren woonachtig in Australië, waar hij zijn zwemtechniek nog verder heeft verfijnd. De afgelopen vijf jaar was hij onverslaanbaar op de kortere nummers op de vrijeslag. Popov is met 48,21 seconden wereldrecordhouder op de 100 meter. In Atlanta was hij, sinds Johnny Weismüller in 1928, de eerste zwemmer die zijn olympische titel op deze afstand met succes verdedigde. (ANP, Reuter)