Leonhardt

Gustav Leonhardt Edition: Goldberg-Variationen (DHM 74321 32312 2); Frescobaldi, Picchi, De Macque, Merula (DHM 74321 32321 2)

De Nederlandse dirigent, klavecinist en organist Gustav Leonhardt, die dit jaar op het Festival Oude Muziek de Nationale Muzieklezing zal houden, is een van de pioniers in de oude muziek. Hij heeft inmiddels een indrukwekkende platencatalogus op zijn naam staan.

Leonhardt weigert mee te werken aan uitzending van zijn concerten via de radio, maar heeft geen moeite met het maken van plaatopnamen. Een concert moet volgens hem een eenmalige ervaring zijn. Via de plaat is het daarentegen mogelijk om een bepaald idee van een uitvoering zorgvuldig vast te leggen.

Leonhardts opnamen hebben daardoor vaak een monumentaal karakter, ze doen statiger aan dan zijn optredens. Dat geldt ook de opname van de Goldberg-Variationen van Bach uit 1978, een deel uit de Gustav Leonhardt Edition van Deutsche Harmonia Mundi. De kracht van de uitvoering ligt in het stilering van de details, in de zorgvuldige afronding van iedere muzikale frase. Waarschijnlijk heeft hij voor elke triller en voor iedere kleine tempowijziging een verklaring. Wie deze opname nu terughoort, wordt wellicht verrast door de lichtheid van toon en het schijnbaar losse toucher, die het resultaat is van Leonhardts enorme technische beheersing.

    • Paul Luttikhuis