Krajicek is in New York beetje favoriet

NEW YORK, 26 AUG. Zijn nieuwe status beschermde Richard Krajicek gisteren op Flushing Meadow niet tegen de spot van acteur Bill Cosby. “Je mag dan Wimbledon hebben gewonnen, hier speel je bar slecht”, zei gelegenheidsscheidsrechter Cosby nadat Krajicek een demonstratiepartijtje had verloren.

Op de dag voor het begin van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen speelde Krajicek op een toernootje ten bate van het Arthur Ashe kinderfonds. Een volgepakt centre court kon de grap van de populaire Amerikaanse acteur wel waarderen en tracteerde Krajicek op hoongelach.

Aan de zijde van veteraan Guillermo Vilas speelde Krajicek een tiebreak tegen Stan Smith en Richey Reneberg. Ondanks de vermanende woorden van umpire Cosby - “Weten jullie wel dat die andere kerel ook een kampioen is” - sloegen Smith en Reneberg alle ballen richting Krajicek. De Wimbledon-kampioen ging vier keer in de fout en verloor het mini-duel met 7-4.

Misschien speelde vermoeidheid Krajicek parten. Een uur eerder werkte hij op baan tien met jeugdspeler Peter Wessels nog een intensieve training af. Op de belendende baan deed Andre Agassi het heel wat rustiger aan. De Amerikaan vond zelfs nog tijd om Monica Seles met een zoen te verwelkomen. Na de trainingssessie gaf Krajicek in een hoek van de spelerslounge een staande persconferentie.

“Ik ben een beetje favoriet”, blikte Krajicek vooruit. “Ik weet dat ik hier zeven wedstrijden in twee weken kan winnen. Ik heb al eens eerder een grand-slamtoernooi gewonnen. Maar de eerste week bekijk ik het ronde voor ronde. Als ik de eerste drie rondes doorkom, ziet een grand slam er voor mij nu heel anders uit.”

Na zijn krachttoer op Wimbledon onttrok Krajicek zich aan alle festiviteiten. In de Oostenrijkse bergen genoot hij drie weken lang van zijn triomf. De eerste veertien dagen raakte hij geen racket aan en hield hij alleen zijn conditie op peil. Eind juli begon hij bij het toernooi van Los Angeles aan de voorbereiding op de US Open. Pas in de finale leed hij tegen Michael Chang zijn eerste nederlaag. In Cincinnati verloor hij in de derde ronde van de Zweed Thomas Enqvist, in New Haven in de kwartfinale van Jan Siemerink.

“Over mijn spel van de laatste weken ben ik niet echt tevreden”, zei Krajicek. “Vooral mijn forehand kan beter. Ik ben blij dat ik de laatste weken veel heb kunnen trainen. Over één ding ben ik wel tevreden. Ik heb vijf driesetters gespeeld en ze allemaal gewonnen. Als het erop aankwam, aan het einde van de derde set, ging het goed.”

De Wimbledontitel heeft zijn leven niet ingrijpend veranderd. “Er is wat meer belangstelling van de pers en kinderen vragen vaker mijn handtekening”, somde Krajicek de grootste verschillen op. “Ik voel geen druk. Op de baan voel ik me goed, daar is alles normaal. De afgelopen weken waren lekker relaxed. In Los Angeles heb ik een telefonische persconferentie gegeven aan vijftien journalisten, verder was er niets wat mijn voorbereiding op de US Open verstoorde.”

Ook in de omgang met de collega's veranderde er niets: Krajicek is voor de andere tennissers nog steeds gewoon Krajicek. Het blijft bij een felicitatie in de kleedkamer, meer woorden worden aan de Wimbledon-overwinning niet vuilgemaakt. “Vier keer per jaar is er een grand-slamwinnaar. Dat is normaal, daar kijkt niemand van op.”

Toch is de ene tennisser wat meer gelijk dan de ander. Bij het metrostation bevestigt een billboard met een meer dan levensgroot portret Krajiceks statuur als toptennisser. Dat hij aan zijn overwinning in Londen een aantal voorrechten kan ontlenen, is hem afgelopen week duidelijk geworden. Moest hij voorgaande jaren nog knokken om op een achterafbaan een paar trainingsuren te kunnen maken, dit jaar gingen alle deuren voor hem open: “Ik heb de hele week lekker op het centre court getraind.”

Tweevoudig US Open-kampioen Stefan Edberg is Krajiceks eerste tegenstander in New York. Aanvankelijk zou Krajicek in de eerste ronde uitkomen tegen de Fransman Guillaume Raoux. Maar na protesten tegen de lotingsprocedure op Flushing Meadow besloot de organisatie donderdag opnieuw te loten. Woedend waren de toptennissers over het feit dat eerst was geloot en daarna pas de plaatsingslijst was samengesteld. Een plaatsingslijst die voor het eerst in de geschiedenis van de US Open afweek van de wereldranglijst. Met als vooropgezet doel, klaagde onder anderen Thomas Muster, Amerikaanse spelers te bevoordelen.

“Een foute procedure”, vond ook Krajicek. Namens de spelers deed hij vorige week uitgerekend met Stefan Edberg zijn beklag bij de hoofdscheidsrechter. “De mogelijkheid tot sjoemelen was aanwezig. Voor mij persoonlijk maakte het niet zoveel uit. Ik sta zevende op de wereldranglijst en ben hier door de afwezigheid van Boris Becker als vijfde geplaatst. Toch kon het zo niet. Jevgeni Kafelnikov was als zevende geplaatst, terwijl hij vierde staat op de ATP-ranglijst. Als je de resultaten telt vanaf 1 januari, is hij zelfs de beste van de wereld.”

Kafelnikov liet zich niet tevreden stellen met een nieuwe loting. De 22-jarige Rus vertrok zaterdag woedend naar huis. “Ik ben geschokt en volledig gefrusteerd. Dit is zo oneerlijk. Ik heb dit jaar Parijs gewonnen en ben een goede hard-courtspeler. Boris Becker zouden ze zoiets niet hebben geflikt.” De boycotactie van Kafelnikov kreeg de steun van Mark Miles, de directeur van de spelerbond ATP. “De procedure was onacceptabel en zeer oneerlijk tegenover Kafelnikov.”

Krajicek sloot zich bij die woorden aan, maar twijfelt aan het nut van de boycot. “Als je je benadeeld voelt, kun je op twee manieren reageren. De andere manier is sportief revanche nemen. Door Sampras in de kwartfinale uit het toernooi te slaan, neem je wraak op de organisatie. Door weg te lopen, schaad je vooral jezelf.”

Krajicek ziet uit naar zijn partij met Edberg, de 30-jarige Zweed die in New York aan zijn 54ste en laatste grand-slamtoernooi begint. “Leuk. Ik moet gelijk scherp zijn. Sinds Edberg zijn afscheid aangekondigde, heeft hij overal het publiek op zijn hand.”

Vijf dagen na de finale van de US Open, op vrijdag 13 september, wacht Krajicek een huldiging in Den Haag. “Ja, dan kunnen we tegelijk die andere grand-slamtitel vieren”, zei hij met een grijns. “Ik weet niet wat ik me bij zo'n huldiging moet voorstellen. Ik heb in ieder geval geëist dat ik niet in een koets wordt rondgereden.”

    • Arjen Ribbens