Kernenergiebedrijf in Rusland luidt noodklok

Kerncentrales in Rusland zullen gesloten moeten worden als het landelijk netwerk niet snel zijn schuld betaalt. Door het geldgebrek zijn de energiebedrijven niet meer in staat onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, reparaties te verrichten of reactoren te moderniseren, zo waarschuwde het kernenergiebederijf Rosenergoatom gisteren.

“We naderen het punt waarop we onmogelijk de veilige werking van kerncentrales meer kunnen garanderen. Daarom zullen ze worden uitgeschakeld”, aldus Rosenergoatom dat door het Russische persbureau Interfax werd geciteerd.

De onderneming heeft nog ruim 4,8 biljoen roebel (1,5 miljard gulden) tegoed van zijn afnemers. De werknemers hebben sinds mei geen salaris meer gekregen. Zij wachten nog op een bedrag van bij elkaar 120 miljard roebels (37 miljoen gulden). Het personeel van de kerncentrale bij Sint Petersburg hield vanmorgen naar aanleiding van de betalingsachterstand een protestbetoging.