Inspecteur aangehouden in Belgische kinderzaak

BRUSSEL, 26 AUG. De Belgische justitie heeft gisteren een inspecteur van de gerechtelijke politie van Charleroi aangehouden in de zaak rond Marc Dutroux, die meisjes ontvoerde, misbruikte en vermoorde. De politieman is gearresteerd voor valsheid in geschrifte, heling en handel in gestolen auto's, waarbij ook Dutroux betrokken zou zijn. Het kantoor van de inspecteur is gisteren onderzocht. In deze zaak hield de politie nog twee andere mensen aan.

Er lijkt geen rechtstreeks verband te bestaan tussen de gisteren aangehouden verdachten en de verdwenen meisjes. Wel kan de aanhouding, die er op duidt dat Dutroux bescherming genoot bij de gerechtelijke politie, licht werpen op de vraag waarom hij zo lang zijn gang kon gaan. Verschillende Franstalige kranten schrijven dat niet alleen de inspecteur van de gerechtelijke politie, maar ook magistraten uit Charleroi zouden worden verdacht van samenwerking met Dutroux.

Volgens Le Soir zou de arrestatie van de inspecteur “de val van de eerste dominosteen in een keten beschermers van Dutroux” kunnen zijn. Bescherming door justitie in Charleroi zou verklaren waarom informatie over Dutroux' plannen voor kinderontvoeringen niet is doorgespeeld naar justitie in Luik en waarom Dutroux begin dit jaar vervroegd werd vrijgelaten, hoewel hij bij zijn arrestatie drie maanden eerder in voorwaardelijke vrijheid verkeerde.

Behalve de inspecteur werden ook een verzekeraar en een garagehouder gearresteerd. Het totale aantal arrestanten komt hiermee op negen.

De 74-jarige man uit Amstelveen, die mogelijk betrokken zou zijn bij de Belgische zedenzaak, is vanochtend vrijgelaten. Dit zegt de persofficier van justitie in Amsterdam N. Schaar. Volgens Schaar zijn er onvoldoende gronden hem langer in voorlopige hechtenis te houden. De Amsterdamse politiewoordvoerder K. Wilting bevestigde zijn vrijlating. “Er is tot nu toe niets gebleken van enig verband tussen de man en de zaak in België”, aldus Wilting. Het gerechtelijk vooronderzoek tegen de man loopt nog.

Pagina 5: Nog geen nieuws over kinderen An en Eefje

De Belgische justitie heeft gisteren in verband met de kwestie rond de gestolen auto's nog vier andere mensen ondervraagd. Ook de drie jongeren die - zoals dit weekeinde bekend werd - vorig jaar enige tijd zijn gegijzeld door Dutroux, werden gisteren ondervraag en daarna weer vrijgelaten. Dutroux beweerd hen te hebben ontvoerd uit wraak omdat ze een vrachtwagen van hem hadden gestolen.

Procureur Michel Bourlet van Neufchâteau had gisteren geen nieuws over de vorig jaar verdwenen tieners An en Eefje. De hoop dat ze worden teruggevonden blijft. Het dagblad De Morgen schrijft dat in de zaak-Dutroux verschillende magistraten in Charleroi “ernstige beroepsfouten hebben gemaakt die doen vermoeden dat Dutroux hoge bescherming genoot”. De procureur van Charleroi zou de procureur van Charleroi rijkswachtrapporten met gegevens over de rol van Dutroux in kinderhandel hebben achtergehouden.

Ophef ontstond dit weekeinde over een uitspraak van procureur Bourlet van Neufchâteau die in een televisie-interview zei dat hij iedereen wil laten oppakken die herkend wordt op porno-banden die zijn gevonden in de woningen van Dutroux - mits, zo voegde hij er aan toe, “men mij m'n gang laat gaan”, Gevraagd wat hij daarmee bedoelde, zei Bourlet zich te baseren op eerdere ervaringen. In het arrondissement Charleroi werd in 1993 onderzoek gedaan in verband met de moord op de socialist André Cools.