IFOR-maatregelen tegen leger Bosnië

SARAJEVO, 26 AUG. De NAVO-vredesmacht in Bosnië, IFOR, heeft het Bosnische regeringsleger bestraft wegens misdragingen die volgens IFOR blijk geven van een “complete minachting” van de NAVO-regels.

IFOR-troepen onderschepten vorige week donderdag een Bosnisch legerkonvooi dat op weg was van Zenica naar Bihác. Het konvooi bestond uit acht bussen met recruten. Volgens de woordvoerder van IFOR was voor dit militaire konvooi geen toestemming gegeven, waardoor sprake was van een ernstige schending van de regels. De commandant van de IFOR-grondtroepen in Bosnië, generaal Sir Michael Walter, bestrafte het regeringsleger met een verbod op elk militair vervoer van en naar de regio Bihac.

Het Bosnische leger heeft ook de NAVO-regels over het luchtverkeer geschonden door vrijdag tot vier keer toe soldaten per helikopter te vervoeren.

Bij twee vluchten hadden geen passagiers mogen worden meegenomen en bij de twee andere werden meer passagiers vervoerd dan was opgegeven en toegestaan. “Het resultaat is dat generaal Walker alle helikoptervluchten [van het Bosnische leger] tot nader order heeft verboden”, aldus de woordvoerder van IFOR.

Vorige week bestrafte IFOR het leger van de Bosnische Serviërs omdat het er een illegaal wapendepot op na hield. 300 ton wapens en munitie werden in beslag genomen en zijn inmiddels vernietigd. De NAVO beraadt zich nog over de vraag wat te doen met zestien andere niet toegestane wapendepots van de Bosnische Serviërs. Zij hebben de NAVO-vredesmacht zelf op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van die depots in de hoop ze goedgekeurd te krijgen. Die goedkeuring krijgen ze echter niet. Maar de NAVO weet nog niet of ze de wapens en munitie in de zestien opslagplaatsen - 2.600 ton - zal vernietigen of de Bosnische Serviërs zal vragen ze naar wel goedgekeurde wapenopslagplaatsen over te brengen.

Bij incidenten in Dobrinja, een wijk van Sarajevo, zijn zondagochtend drie moslims, onder wie een politieman, gewond. Ze werden in de benen geschoten. Dobrinja ligt bij het vliegveld van de Bosnische hoofdstad. Dwars door de wijk loopt de grens tussen de moslim-Kroatische federatie en de Servische Republiek in Bosnië, reden waarom de wijk, vooral 's nachts, onrustig is. (Reuter, AFP, AP)