Hongerstakers vrijgelaten; Chirac: beleid illegalen blijft ongewijzigd

PARIJS, 26 AUG. De Franse regering zal onverminderd de strenge immigratiewetgeving uitvoeren die in 1993 werd ingevoerd. De wetten zullen alleen worden gewijzigd om de uitvoering te vergemakkelijken.

De Franse president Chirac zei dit gisteren in een reactie op de ontruiming afgelopen vrijdag van de Saint-Bernardkerk in Parijs, waar zo'n driehonderd Afrikaanse immigranten protesteerden tegen een dreigende uitzetting. Sommige van hen wonen al jaren in Frankrijk. Tien Afrikanen in de kerk waren in hongerstaking. Zij werden na de ontruiming overgebracht naar militaire ziekenhuizen in de omgeving van Parijs, waar ze hun actie beëindigden. Gisteren werden ze voorwaardelijk vrijgelaten. Volgens de politie komt één hongerstaker in aanmerking voor een verblijfsvergunning. De overige negen zullen naar verwachting worden uitgezet.

Gisteren heeft een Airbus van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France 53 Afrikanen die illegaal in Frankrijk verbleven onder militaire begeleiding teruggebracht naar Mali, Senegal en Zaïre. Vier Afrikanen in deze groep hadden in de kerk tegen het uitzettingsbeleid geprotesteerd. De overigen waren de afgelopen maanden aangehouden bij routinecontroles.

De Franse politie zegt 220 illegaal in Frankrijk verblijvende Afrikanen uit de Saint-Bernardkerk te hebben gehaald. Van deze groep zijn het afgelopen weekeinde ongeveer 80 mensen voorgeleid aan de rechter. Deze liet 40 mensen voorwaardelijk vrij. Over hun verblijf zal later een beslissing worden genomen. Van dertien Afrikanen werd de hechtenis in een detentiecentrum voor illegale buitenlanders buiten Parijs verlengd. Een aantal anderen werd veroordeeld tot korte gevangenisstraffen omdat zij zich zouden hebben onttrokken aan uitzetting.

De uiteenlopende beslissingen van de rechter over de Afrikanen uit de kerk hebben in Frankrijk voor verwarring gezorgd over de wetgeving van de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Charles Pasqua, waarop het beleid van de huidige regering Juppé is gebaseerd. De Franse president Chirac kondigde gisteren wijzigingen aan in de wet “op details”. “Er is geen sprake van dat de regering afstapt van zijn verscherpte beleid ten aanzien van buitenlanders in Frankrijk”, aldus Chirac, “maar er zal bekeken moeten worden hoe de uitvoering van de wet kan worden verbeterd.” Volgens Chirac blijft een “krachtig signaal” nodig om buitenlanders te ontmoedigen om naar Frankrijk te komen. Tegelijkertijd moet volgens Chirac meer hulp worden gegeven aan ontwikkelingslanden. Sinds vorig jaar heeft de Franse politie 1.100 Afrikanen het land uitgezet en 400 Roemenen. Senegal en Mali hebben scherp geprotesteerd tegen het Franse immigratiebeleid. (AFP, Reuter)