Heerenveen profiteert van kwaliteitsverlies bij Ajax

HEERENVEEN, 26 AUG. Voor het eerst gaf Louis van Gaal zaterdagavond in het openbaar toe dat Ajax in het nieuwe seizoen aan kwaliteit heeft ingeboet. Aanvankelijk hield hij het er op dat er goed en tijdig was ingekocht. Maar na de afstraffing in het Abe Lenstra-stadion van Heerenveen (2-0) kon de technisch directeur er eigenlijk niet omheen dat de aangetrokken spelers voorlopig niet in de schaduw kunnen staan van hun voorgangers. Daarbij nam hij het woord “kwaliteitsverlies” in de mond.

De neutrale toeschouwer kon het met eigen ogen zien. De gewisselde Babangida is (nog) geen Finidi, Veldman is (nog) niet van het van niveau Reiziger, Wooter is (nog) niet van het kaliber Kanu en zelfs Witschge kan Davids (nog) niet doen vergeten. Foppe de Haan, de triomferende trainer van Heerenveen, vindt de nieuwe linkshalf van Milan zelfs “25.000 keer beter” dan de speler die Davids op het EK uit het Nederlands elftal verdrong, maar dat lijkt wat overtrokken.

De nederlaag van Ajax was volkomen terecht. In de eerste helft kregen de dolende Amsterdammers nog een paar kansjes. Kluivert speelde daarbij een negatieve rol. Een keer raakte hij de paal, bij een ander moment lobde hij de bal in de handen van doelman Vonk. In de rust kreeg Kluivert van Van Gaal te horen dat hij maar beter kon gaan douchen. “Patrick mist nog kracht, anders was hij wel doorgelopen in plaats van een 'stiffie' te geven”, aldus Van Gaal.

In de tweede helft gaf Ajax de wedstrijd uit handen. Uitblinker Korneev mocht van Juan frank en vrij de lijnen uitzetten op het middenveld. De spitsen Wouden en Tomasson maakten twee wonderschone doelpunten. Bij beide treffers maakte rechtsback Veldman een inschattingsfout in de dekking.

Ajax ploeterde zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander, maar het raffinement om een kans af te dwingen ontbrak. In de laatste twintig minuten van de wedstrijd bestond de voorhoede uit het onervaren viertal Wooter, Musampa, Schulp en Turpijn. Zij vormden een eenvoudige prooi voor verdedigers als Straal, Pander, Hansma en de ijzersterke linksback Sier. De teleurgestelde Van Gaal constateerde dat de werklust van woensdagavond, toen met veel moeite NAC in de Arena werd verslagen, dit keer ontbrak.

“Met zoveel blessures, kwaliteitsverlies en spelers die nog niet speelklaar zijn zoals Kluivert weet je dat je alles moet geven. We konden dat vanavond kennelijk niet nog eens opbrengen. Je hoopt dat je in deze weken niet te veel punten morst. En in de tweede wedstrijd van de competitie gaat het eigenlijk al mis.”

Volgens Van Gaal liggen er nog een paar problematische weken in het verschiet. “Dit drama houdt voorlopig nog niet op. Spelers hebben een voorbereiding van zes weken nodig om klaar te zijn voor de competitie. Een groot aantal (Hoekstra, Kluivert, Bogarde, Litmanen, Reuser en Overmars, red.) staat eigenlijk pas aan het begin. Als ze al speelklaar zijn.”

Van Gaal vindt dat de nieuwelingen tijd moet worden gegund om het niveau van Ajax aan te kunnen. Maar die tijd ontbreekt. En dat zal Ajax nog meer averij opleveren. “Veldman stapte verkeerd in. Dat noem ik kwaliteitsverlies. Over drie maanden doet hij dat niet meer. Babangida heeft net een zwaar olympisch toernooi achter de rug. Laten we hem en Veldman een kans geven. Ik ga er wel van uit dat alle aankopen in potentie tot volwaardige Ajacieden kunnen uitgroeien.”

De zoektocht van Ajax naar een opvolger voor Kanu duurt onverminderd voort. De scouts Pronk en Kohn reizen de halve wereld af, van Zuid-Amerika tot Scandinavië. Van Gaal: “Ik vind dat ons helemaal niets valt te verwijten wat betreft het aankoopbeleid. We hebben geprobeerd om Anderson da Silva aan te trekken van Monaco. Maar als hij in Frankrijk twee keer zoveel kan verdienen, dan zijn wij uitgepraat. Want dan moet je acht miljoen gulden aan salaris gaan betalen. Dat kun je in Nederland niet verkopen. Tegen zoveel blessures als ons nu zijn overkomen kun je trouwens niet inkopen. Ook Milan heeft geen 22 gelijkwaardige spelers.”

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarin lijkt Heerenveen te slagen. De Friezen hebben met de Rus Igor Korneev en de Deen Jon Dahl Tomasson twee absolute toppers in huis. De laatste sloeg vorig seizoen een aanbod van Ajax van de hand. In Amsterdam kon hij meer verdienen dan de acht ton in het Friese Haagje. Maar het klimaat bij Ajax stond hem kennelijk niet aan. Tomasson wilde niet voor vijf jaar tekenen en hij vreesde bij Ajax op het middenveld terecht te komen.

De Haan voegt er nog een andere motivatie aan toe. “Tomasson vond Ajax té bedillerig, té hautain. Ze zeiden bij Ajax: 'Je moet bij ons zijn, dit is de beste club voor je.' Dat moet je tegen Tomasson niet zeggen. Die jongen is heel zelfstandig in zijn gedrag. Hij kan zelf wel een keuze maken. Een echte topvoetballer.”

Dat geldt zeker ook voor de technisch begaafde Igor Korneev. De voormalige reserve-speler van FC Barcelona werd Heerenveen aangeboden via een Engelse makelaar en de Nederlander Humprey Nijman. De Rus, die slechts tien wedstrijden speelde voor Barcelona, was in Nou Camp een driejarig contract beloofd, maar in de praktijk kon hij slechts voor één seizoen bijtekenen. De Haan: “Toen is hij zeker in paniek geraakt en heeft hij elders zekerheid gezocht. Korneev past zich wonderwel aan. Ook omdat hij redelijk Engels verstaat. Zo kan hij weer goed overweg met Jon Dahl.”

Korneev heeft wel afgedwongen dat hij voor een miljoen weg mag als er zich een topclub aandient. Rest de vraag waarom het befaamde Ajax geen spelers van dit kaliber weet aan trekken. De Haan: “Ajax stelt toch wat andere eisen. Het scheelt ook dat onze voorzitter Riemer van der Velde een echte koopjesjager is en daarom nog wel eens tegen wat aanloopt. Maar het hoeft toch niet altijd uit het buitenland te komen? Soms lopen de talenten echt om de hoek. Neem nu onze rechtsbuiten Jeffrey Talan. Hij is misschien wat blessuregevoelig. Toch begrijp ik niet waarom de topclubs hem niet zien staan.”

    • Erik Oudshoorn