Feyenoord-fans zijn ellende gauw vergeten

ROTTERDAM, 26 AUG. Bij de ingang van de Kuip deelden de trouwe supporters pamfletten uit aan de minder fanatieke bezoekers. Ze protesteerden tegen het bestuur van Feyenoord en uitten hun ongenoegen over het aankoopbeleid. “Sinds Van Hanegem weg is, is het een kankerzootje geworden. Ik geef per jaar twaalfduizend gulden uit aan deze club en wat zie ik ervoor terug? Nada”, klaagde woordvoerder Ed Groenenberg.

Een paar uur later zongen de fans het hoogste lied. Feyenoord won zijn eerste officiële thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen met 3-0 van Volendam. De Argentijnse aanwinsten Patricio Graff en Pablo Sanchez bleken een versterking voor de vernieuwde spelersgroep. Hoezo slecht aankoopbeleid? De boze supporters keerden tevreden huiswaarts. “Lekker naar Ajax kijken. Kicken gewoon”, sprak Groenenberg.

De voetbalwereld hangt van opportunisme aan elkaar. Fluitconcerten maken plaats voor toejuichingen, antipathie en sympathie wisselen elkaar in snel tempo af. De miskoop van het jaar blijkt de voltreffer van de week. Twee weken geleden speelde Feyenoord nog een belabberde oefenwedstrijd tegen het Braziliaanse Grêmio (0-2), vorige week speelde Feyenoord een matige uitwedstrijd tegen Roda JC (1-1), gisteren was het plotseling allemaal weer koek en ei in Rotterdam. Voor zolang als het duurt natuurlijk. Daarover verschillen spelers en supporters niet van mening.

Feyenoord had geen moeite met Volendam. Het korte combinatiespel van de thuisclub rendeerde wonderwel uitstekend op de soppige grasmat. De ingestudeerde driehoekjes oogsten applaus in het matig gevulde stadion. Feyenoord speelde met hart en ziel, net als vorige week in Kerkrade. Feyenoord speelde met gevoel voor de bal. Daar had het in Limburg nog aan ontbroken.

Tegen Roda waren Graff en Sanchez nog niet speelgerechtigd, gisteren debuteerden ze in de Nederlandse competitie. En ze maakten meteen duidelijk dat er met hen voorlopig niet te spotten valt. Graff (20) toonde zich een klassieke linksback: klein van stuk en bijna onpasseerbaar. Aanvallend kwam de verdediger uit Rosario nog adem tekort. Eenmaal bij de achterlijn ontbrak de kracht voor een goede voorzet. Volgens trainer Arie Haan hadden beide Argentijnen extra last van het zware veld.

Sanchez (23) is een ouderwetse nummer tien, hoewel hij tegen Volendam met rugnummer negen speelde. De flegmatieke, aanvallende middenvelder is tactisch sterk en hij beschikt over een fraaie balbehandeling. Met een droge knal hielp hij Feyenoord na een half uur spelen aan de leiding. De manier waarop Sanchez gebruik maakte van de geboden ruimte stemde Haan tot tevredenheid. “Die jongen heeft ogen in zijn rug.”

Argentina, Argentina, klonk het na enkele geslaagde acties van Graff en Sanchez. Het Rotterdamse publiek bewaart goede herinneringen aan het Zuidamerikaanse land. In 1970 won Feyenoord de wereldbeker na een zege op Estudiantes. Graff en Sanchez delen de gepolijste techniek van hun illustere voorgangers. Ze missen alleen de hardheid die zoveel Argentijnse voetballers kenmerkt. In hun vaderland zijn ze nog nooit bestraft met een rode kaart. Tegen Volendam beging het tweetal slechts vijf overtredingen. “Maar ze zijn ongelooflijk fanatiek”, vertelde Haan met een twinkeling in de ogen.

De vrolijke sfeer in de catacomben gaf een vertekend beeld van de krachtsverhoudingen in het veld. Daarvoor stelde de tegenstand van Volendam te weinig voor. De nieuwe trainer Hans van der Zee wilde liever geen excuses noemen voor het belabberde spel, het gemis van bijna zijn gehele achterhoede wenste hij evenmin te verzwijgen. Feyenoord maakte dankbaar gebruik van de wanorde in de Volendamse defensie. Maar hoe goed is Feyenoord tegen gelouterde clubs, die de bal beter in de ploeg houden en de tegenstander minder vrijheid geven?

CSKA Moskou, de komende tegenstander in het UEFA-Cuptoernooi, is ongetwijfeld lastiger te bestrijden dan Volendam. De Russische legerclub zal de betrekkelijk onervaren spelers van Feyenoord over twee weken in Moskou danig op de proef stellen. Voorzitter Jorien van den Herik bevestigde gisteren dat het bestuur rekening houdt met het bereiken van de tweede ronde. “Uitschakeling zal even slikken zijn. Dan moeten we de begroting een beetje bijstellen.”

Tegen Volendam ondervond Feyenoord alleen de nodige tegenstand van doelman Edwin Zoetebier. Hij nam geen risico met de natte bal. Hij keerde schoten van Giovanni van Bronckhorst en Henrik Larsson, met de vuisten en een paar keer met de vingertoppen. Maar Zoetebier was kansloos bij het schot van Sanchez, die tegelijktijd zijn tweebenigheid etaleerde. Vlak voor rust had de Volendamse doelman ook al het nakijken toen Larsson de bal voorgaf aan Gaston Taument. Staande bij de tweede paal had de publiekslieveling de bal voor het intikken. In het begin van de tweede helft stond Taument wederom op de goede plek, dit keer na een slimme doorkopbal van Larsson. Voor de arme Zoetebier was er geen redden aan.

Feyenoord smaakte het genoegen van de eerste competitiezege en de voorzitter trok een lange neus naar zijn supporters. “Dat pamflet is afkomstig uit een kleine groep. Het zijn niet de supporters die de club een warm hart toedragen. Ze weten zich misschien geen raad met hun vrije tijd sinds de clubcard is geïntroduceerd en de handel met zwarte kaartjes tot het verleden behoort.”

Op de vraag of Van den Herik niet te vaak op zakenreis is en te weinig bij de club betrokken, gaf hij een ontwijkend antwoord. “Ik zit inderdaad veel in het buitenland. Ik rijd elke avond de grens over”, sprak de voorzitter, woonachtig in Antwerpen.

    • Jaap Bloembergen