Ferrigato wint ook klassieker Zürich

ROTTERDAM, 26 AUG. De Italiaanse wielrenner Andrea Ferrigato is de man van het naseizoen. Na zijn overwinning in de Leeds Classic zegevierde hij een week later in de Grote Prijs van Zwitserland, voorheen het kampioenschap van Zürich genoemd. Ferrigato versloeg in de achtste wereldbekerwedstrijd zes medevluchters. De Belg Museeuw, die gisteren als derde eindigde, behoudt de leiding in het klassement.

De 26-jarige Ferrigato is een laatbloeier die pas in zijn zesde profjaar succesvol is geworden. Zijn twee zeges in een klassieker zijn des te opmerkelijker gezien de operatie aan een slagader in de buikstreek, die hij in het voorjaar moest ondergaan. De voormalige filosofiestudent uit Schio rijdt in dienst van de Italiaanse Roslotto-ploeg.

Ferrigato was in Leeds te snel voor de Engelsman Sciandri. In Zürich was hij rapper dan zijn landgenoot Bartoli. Op de befaamde wielerbaan van Oerlikon had Ferrigato op papier meer te duchten van de Belgen Museeuw en Vandenbroucke, die beiden bij Mapei fietsen. Zij werden echter verrast door de vroegtijdige versnelling van Armstrong. Ferrigato was wel op zijn hoede en achterhaalde de Amerikaan met gemak.

Van de Nederlandse renners maakte Maarten den Bakker de meeste indruk. De kopman van TVM probeerde in de slotfase een paar keer te demarreren, telkens werd hij bijgehaald door het peloton. Den Bakker moest genoegen nemen met een 26ste plaats. Erik Dekker was betrokken bij een vroege ontsnapping. De Rabo-renner kwam er later niet meer aan te pas.

De Italiaanse Fabiana Luperini heeft de Tour Féminin gewonnen. Zij was vorig jaar ook al de sterkste. De twaalfde en laatste etappe leverde gisteren een overwinning op voor haar landgenote Roberta Bonanomi. De Nederlandse Yvonne Brunen, in bezit van de puntentrui, eindigde op de vierde plaats. Debbie Mansveld werd vijfde.

Luperini veroverde donderdag de leiderstrui door in een bergrit de Française Jeannie Longo te onttronen. Zaterdag mocht ze in de individuele tijdrit bijna vijf minuten verliezen op Longo, die met een voorsprong van drie minuten haar reputatie van tijdrijdster waarmaakte. Ze eindigde als derde in Parijs.

Longo maakte na afloop bekend dat ze in september het werelduurrecord voor vrouwen gaat aanvallen. Momenteel is het record in bezit van de Britse Yvonne McGregor, die in juni van het vorig jaar 47,411 kilometer fietste.