David Munrow

The David Munrow Edition verscheen in de serie Veritas Edition van Virgin Classics (serie: 7243 5): The Art of Courtly Love (61284), Monteverdi's Contemporaries (61288), Dufay (61283), Dances from Terpsichore (61289).

Binnen de historische uitvoeringspraktijk verschijnen sinds kort heruitgaven van oude plaatopnames. Nog niet zo lang geleden ging het in de oude muziek alleen om de allernieuwste inzichten voor het uitvoeren van muziek uit het verre verleden. En aangezien die inzichten regelmatig veranderden door onderzoek van oude manuscripten, brieven van componisten en eerste drukken van partituren, bestond het gevoel dat de vermeerdering van de kennis de musici geleidelijk dichter bij de waarheid zou brengen. De laatste uitvoering was dus altijd de interessantste, of in ieder geval de meest juiste. Maar nu legt kennelijk ook de autoriteit van beroemde uitvoerders gewicht in de schaal. Daarmee zijn interpretatie en smaak definitief de oude muziek binnengeslopen.

In het geval van David Munrow, die in 1976 op 34-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, is heruitgave zeer terecht. De uit 1973 daterende oranje-bruine doos met drie lp's, getiteld The Art of Courtly Love, was voor velen een eerste kennismaking met de muziek uit de overgang tussen Middeleeuwen en Renaissance. Munrow voerde met zijn Early Music Consort de werken van Gilles Binchois, van Guillaume Dufay en vooral van Guillaume de Machaut uit met veel gevoel voor detail. De instrumentatie is verrassend, het samenspel prachtig, de zang (vooral die van de nog jonge countertenor James Bowman) helder en de ritmische 'interpretatie' heel levendig.

Dat geldt ook voor de andere opnamen die door Virgin in 'The David Munrow Edition' worden heruitgebracht, vooral die met werken van tijdgenoten van Monteverdi, waarin een mooi overzicht wordt gegeven van Italiaanse muziek rond 1600.

    • Paul Luttikhuis