'China helpt Pakistan bij bouw raketten'

WASHINGTON/ PEKING, 26 AUG. China biedt Pakistan hulp bij de bouw van een fabriek voor middellange-afstandsraketten. Dat zeggen anonieme bronnen binnen Amerikaanse inlichtingendiensten, aldus The Washington Post gisteren.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt de berichten tegen. Amerikaanse regeringsfunctionarissen wijzen erop dat het project kan leiden tot een nieuw conflict tussen Washington en Peking over de ontwapening en zelfs tot verstrekkende economische sancties tegen de Chinese en de Pakistaanse regeringen.

Volgens het artikel in The Washington Post gebruikt Pakistan door China geleverde blauwdrukken en materiaal. De krant citeerde anonieme functionarissen binnen Amerikaanse inlichtingendiensten die zeiden dat de fabriek wordt gebouwd in een buitenwijk van de noordelijke stad Rawalpindi. Naar verwachting kunnen in de fabriek binnen een of twee jaar de belangrijkste componenten worden geproduceerd van een raket die mogelijk de Chinese M-11 is.

De Amerikaanse inlichtingendienst zou al op de hoogte zijn van de fabriek vanaf het begin van de bouw vorig jaar. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei dat de geruchten worden nagetrokken. “We geloven niet dat het in het belang is van de Verenigde Staten of een ander land om Pakistan te voorzien van het vermogen om wapens voor massavernietiging te produceren of te gebruiken.” Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is het bericht van de Amerikaanse krant “geheel ongegrond”.

The Washington Post berichtte in juni dat de Amerikaanse inlichtingendiensten hadden geconcludeerd dat Pakistan afgewerkte M-11-raketten had gekregen van China, maar de twee betrokken landen ontkenden deze beschuldiging. De Verenigde Staten hebben al twee maal beperkte sancties opgelegd tegen China wegens de verkoop van lanceerapparatuur voor M-11-raketten en afgewerkte onderdelen van raketten aan Pakistan. Deze werden opgeheven nadat China had beloofd de leveranties te beëindigen.

Volgens het artikel in The Washington Post staat in een geheim rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten beschreven wat het doel is van de nieuwe Pakistaanse fabriek. Pakistan zou mogelijk kernkoppen hebben ontwikkeld om op de M-11-raketten te plaatsen. De bouw van de fabriek zou het land de mogelijkheid geven de Prithhvi-raketten van zijn aartsrivaal India, die zijn uitgerust met kernkoppen, te evenaren. (AP, Reuter)