Buurlanden Burundi verzachten hun houding

BUJUMBURA, 26 AUG. De nieuwe Burundische leider, Pierre Buyoya, heeft gisteren in Tanzania overleg gevoerd met oud-president Julius Nyerere van Tanzania, bemiddelaar in het conflict tussen het Tutsi-leger en Hutu-rebellen in Burundi. De ontmoeting, een initiatief van Nyerere, had plaats ondanks een boycot van Burundi door de omringende landen en een verbod op buitenlandse reizen voor Buyoya en leden van zijn regering.

Buyoya, die eind vorige maand door een staatsgreep aan de macht kwam, zei na afloop dat hij Nyerere had gevraagd een regionale top over Burundi te beleggen. Het feit dat de ontmoeting plaatshad wijst erop dat Burundi's buurlanden hun houding tegenover Buyoya hebben verzacht.

De buurlanden kondigden op 31 juli sancties af om Buyoya te dwingen de democratie te herstellen en alle partijen te betrekken bij vredesbesprekingen. Door de boycot is de benzine al enige tijd op de bon.

Ook de Verenigde Staten lijken minder afwijzend ten opzichte van Buyoya te staan dan eerst. Volgens bronnen in Bujumbura zou er een akkoord in de maak zijn dat Buyoya officieel zou erkennen als president. De legerleider zou zes maanden de tijd krijgen voor onderhandelingen tussen de strijdende partijen in Burundi, alvorens de grondwet en de politieke partijen weer te installeren. Onbekend is wat in dat geval moet gebeuren met de afgezette Hutu-president Ntibantunganya, die sinds de coup in de Amerikaanse ambassade verblijft.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde de geruchten over het plan niet bevestigen. Hij zei alleen dat Amerika Buyoya onder druk zet om de democratie in Burundi zo snel mogelijk te herstellen. (Reuter, AP)