Boeren oogsten dit jaar recordhoeveelheid graan

De graanoogst breekt dit jaar alle records. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.De totale oogst aan tarwe, rogge, haver en gerst is dit jaar naar verwachting ruim 1500 miljoen kilo.

Dat is bijna 10 procent meer dan in 1995, dat ook al een prima graanjaar was. Overigens betekent dat niet automatisch dat de akkerbouwers ook veel meer geld opstrijken, want bij een groot aanbod in kilo's daalt traditioneel de graanprijs. Een gering aanbod leidt juist vaak tot een hogere prijs.

De extreem hoge graanproductie is het gevolg van zowel een hogere opbrengst per hectare (dit jaar circa 7 procent boven die in 1995) en een uitbreiding van het graanareaal. Naast de hogere graanopbrengst profiteren de meeste boeren dit jaar van een goede score in een ander belangrijk akkerbouwgewas: peulvruchten. Weliswaar is de opbrengst per hectare dit jaar wat minder, maar daar staat een grotere uitbreiding van het beplante areaal tegenover.