Blind stopt als international

rotterdam, 26 AUG. De Ajacied Danny Blind (35) heeft een punt gezet achter zijn interlandcarrière. Hij heeft bondscoach Guus Hiddink laten weten dat hij niet meer beschikbaar is voor Oranje. “Het is mooi geweest”, aldus Blind. Zijn besluit komt aan de vooravond van de vriendschappelijke interland tegen Brazilië, zaterdag in Amsterdam.

Blind debuteerde op 29 april 1986 in Oranje, in een oefenduel tegen Schotland te Eindhoven (0-0). Het was zijn laatste seizoen als Spartaan. Cruijff haalde hem naar Ajax, waar hij gaandeweg veranderde van rechtsachter in libero, die graag en vaak voor zijn defensie speelde. Die positie bij de club kostte hem wel veel wedstrijden in Oranje. Zijn laatste interland was de kwartfinale op het Europees kampioenschap tegen Frankrijk. Blind speelde 42 landenwedstrijden en scoorde daarin eenmaal, tegen Griekenland in Saloniki. De libero heeft genoeg 'caps' (40 is de ondergrens) om in aanmerking te komen voor de verkorte trainerscursus van de KNVB. Blinds beslissing komt niet onverwacht. Op 7 juni 1995 kondigde hij in Minsk het einde van zijn loopbaan als international aan. Oranje had zich zojuist geblameerd tegen Wit-Rusland (1-0) en leek uitgeschakeld voor het EK in Engeland. Luxemburg won even later van de Tsjechen en nieuwe kansen gloorden. Blind ging vervolgens door, tot en met het EK in Engeland. Nog langer doorgaan zou afhangen van zijn spel bij Ajax, liet hij na het toernooi weten. In een door Blind en Ajax uitgegeven verklaring stelde hij gisteren dat hij zich, gezien zijn leeftijd en het feit dat het WK pas in 1998 is, volledig toelegt op het voetbal bij Ajax. In Amsterdam loopt zijn contract nog een seizoen.

Blind zat in de selectie van de WK's in 1990 en 1994 alsmede het EK van 1992 in Zweden, maar speelde nooit een minuut op die evenementen. Koeman was libero en diens positie stond niet ter discussie. Blind was vooral teleurgesteld dat hij niet in Zweden mocht spelen.