Toetsenbord (2)

Het artikel van De Boer over het probleem hoe je letters met accenten moet tikken op een computer, loopt uit op de wens dat MS-DOS daar nog eens een handige foef voor zal inbouwen. Dat gebeurde echter al jaren geleden.

Ik schreef daarover in 1994 in een computer-blaadje:

Wie accenten wil tikken en DOS versie 6.0 gebruikt, kan het probleem voor alle programmatuur tegelijk oplossen op de volgende manier. Neem in AUTOEXEC.BAT het volgende zinnetje op, aannemende dat KEYB.COM en KEYBOARD.SYS in de directory c:DOS staan: C:DOSKEYB BR,850,c:doskeyboard.sys.

Zo schakel je het Braziliaanse toetsenbord in. Dat is gelijk aan het Amerikaanse toetsenbord dat wij kennen, met uitzondering van het feit, dat de 'accent-toetsen' dode toetsen zijn, als op een ouderwetse typemachine. Voor een à: tik ' plus a. Voor een aanhalingsteken: tik twee keer '. Enzovoorts. Het werkt zelfs achter de DOS-prompt en in alle programma's. Tik Ctrl+Alt+F1 om dit toetsenbord uit te schakelen en Ctrl+Alt+F2 om het weer aan te zetten.

Tot zover de tip uit 1994. Je kunt het zelfs nog iets simpeler doen door gewoon het regeltje KEYB BR te gebruiken. Idioot blijft het overigens wel. Ik heb de tip weer mondeling van iemand anders gekregen en hem inderdaad niet in een boek aangetroffen. En dat de oplossing voor ons lage landen-probleem uit Brazilië moest komen, mag ook een verrassing heten.

    • Willem Smouter