TGA alsnog naar Stadsschouwburg

AMSTERDAM, 24 AUG. De gemeente Amsterdam wil Toneelgroep Amsterdam weer terug hebben als vaste bespeler van de hoofdstedelijke Stadsschouwburg.

Daartoe moet de schouwburg worden verbouwd en moeten de Toneelgroep Amsterdam (TGA) en de Stadsschouwburg samengaan in één organisatie, die de Stadsschouwburg bespeelt, programmeert en exploiteert. Cultuurwethouder E.C. Bakker (D66) heeft de afgelopen twee dagen gesproken met bestuur en directie van de betrokken partijen, die positief op het plan hebben gereageerd. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gisteravond bekend gemaakt. B en W hebben gisteren besloten een haalbaarheidsonderzoek te laten doen. De grote zaal moet worden verbouwd, zodat de vloeroppervlak en het aantal stoelen aangepast kunnen worden aan de produkties. Het huidige lijsttoneel blijft behouden, evenals de balkons. B en W hadden in juni van dit jaar om financiële redenen afgezien van de bouw van een nieuw theater aan de IJ-oevers. Door dit nieuwe plan kan volgens de gemeente toch een groot vlakke-vloertheater tot stand komen, tegen aanzienlijk geringere kosten. Hoe hoog die kosten zijn, moet nog blijken uit het haalbaarheidsonderzoek. Door de verbouwing zullen de speelmogelijkheden worden verruimd. TGA, die vroeger vaste bespeler van de schouwburg was, had twee jaar geleden uit onvrede met de situatie in het gebouw een heenkomen gezocht in het transformatorhuis van de Westergasfabriek en trad nog maar sporadisch op in de schouwburg. De monumentenstatus van de schouwburg blijft in de nieuwe opzet gehandhaafd.