Strijd in de nacht

Om vijf uur 's ochtends word ik met een schok wakker. Ineens weet ik het weer: ze spelen nu de finale van de Spingold. Ik zet mijn computer aan en ja, de finale van de Summer Nationals in Miami is aan de gang. De eindstrijd is gevorderd tot de laatste vijf spellen. Nickell (-Freeman, Hamman-Wolff en Rodwell-Meckstroth) tegen Schwartz (-Sontag, Robinson-Smith en Soloway-Goldman). Behalve Richie Schwartz - de sponsor - alleen maar wereldkampioenen of ex-wereldkampioenen.

Een droom? Science fiction? Niets van dat al. Het overkwam me veertien dagen geleden werkelijk. Op mijn scherm ontrolde zich een van de meest fascinerende wedstrijden uit de bridge-geschiedenis. Nickell was bezig een onwaarschijnlijk record te vestigen: vier jaar achtereen eerste in de Spingold.

Maar het was nog niet gedaan. Op hand 60, bij de stand 85-82 voor Schwartz, zie ik Paul Soloway een gebalanceerde 29 punter oprapen. Zijn partner Bobby Goldman heeft alleen maar aas-zesde klaveren. Als toeschouwer krijg ik alle vier de handen door. Het is 6ß4 of 6SA. Soloway-Goldman gaan tot het dak: 7ß4. Ruitenheer zit fout, eentje down. Een duur spel, want aan de andere kant stoppen Bob Hamman en Bobby Wolff af in 6SA contract. Voor het eerst in de wedstrijd heeft Nickell een beetje afstand genomen: 85-96. Ik haal een sapje uit de ijskast en race terug naar mijn privé vipbox. Spel 61 is aan de gang. Schwartz haalt een slag meer in een hartendeelscore en wint een imp: 86-96 met nog drie spellen te gaan. Spel 62 zitten ze op allebei de tafels in 3SA. Rodwell-Meckstroth spelen het spel één down. Aan de andere kant leggen Sontag-Schwartz een wereldverdediging op tafel: vier down. Nog twee spellen: 90-96. Op nummer 63 mogen Soloway-Goldman 2ß6 spelen. Ze maken dat precies. Op de andere tafel laten Hamman-Wollf zich opjutten naar 3ß6 en gaan één down. De stand is nog maar 96-94 in het voordeel van Nickell. Het allerlaatste spel komt op tafel:

West gever Noord OW kw. ß7 AB9 ß6 A83 ♦diam; 75 ß4 HVB94 West Oost ß7 V876 ß7 H543 ß6 5 ß6 B10642 ♦diam; AB109432 ♦diam; V ß4 3 ß4 A76 Zuid ß7 102 ß6 HV97 ♦diam; H86 ß4 10852

Tafel 1

West Noord Oost Zuid

Hamman Sontag Wolff Schwartz

3♦diam; dbl pas 3ß6

pas pas pas

Tafel 2

West Noord Oost Zuid

Soloway Rodwell Goldman Meckstroth

pas 1ß4 pas 2♦diam;

dbl pas pas 2ß6

pas 3ß4 pas 3SA

pas pas pas

Op tafel 1 opent Bob Hamman met een preëmptief bod dat gezien de schoppenzijkleur in geen enkel tekstboek is terug te vinden. Met de timing is echter niets mis. NZ komen er niet goed uit en gaan, na een klaverenstart en wat aftroevers over en weer, twee down in 3ß6. Op de andere tafel gokken Rodwell-Meckstroth 3SA. West start ♦diam;B, maar omdat ß4A bij oost zit en hij bovendien slechts een singleton ruiten heeft, hebben OW geen verbinding in het tegenspel. Het contract levert Nickell c.s. nog eens 11 imps op, zodat de eindstand 107-94 wordt en de 'four pad' een feit is.

Als u de computer aanzet, kunt u een live uitzending volgen van de Modalfa Invitational die dit weekend wordt gehouden. Twaalf van Nederlands beste paren spelen een onderonsje. Het Internet adres staat op de home page van Bridge Magazine IMP: http://www.imp-bridge.nl/.

    • Jan van Cleeff