Rellen na ontruiming kerk Parijs

PARIJS, 24 AUG. Enkele duizenden demonstranten zijn gisteravond in Parijs slaags geraakt met de oproerpolitie. De betogers demonstreerden tegen de ontruiming, gistermorgen, van de kerk waarin ruim 300 illegaal in Frankrijk verblijvende Afrikanen actie voerden tegen hun dreigende uitzetting.

De demonstratie had plaats bij het detentiecentrum van Vincennes. Daar worden de meeste Afrikanen uit de kerk vastgehouden, in afwachting van hun uitzetting. De oproerpolitie gebruikte traangas om de demonstratie uiteen te slaan. Volgens de Franse radio liepen ongeveer twintig demonstranten verwondingen op. Ook in andere Franse steden hadden gisteren betogingen plaats.

De Parijse politie heeft gisteravond bekendgemaakt dat zij alle 'vrouwen met kinderen' die bij de ontruiming van de kerk werden opgepakt, in vrijheid heeft gesteld. Volgens sympathisanten van de illegalen bevonden zich 53 vrouwen en 68 kinderen in de kerk. De politie wilde gisteravond niet aangeven hoeveel vrouwen en kinderen zij in vrijheid heeft gesteld. Sympathisanten van de illegalen zeiden gisteravond dat de autoriteiten vandaag al een groep illegalen terug willen sturen naar Afrika. De minister van Binnenlandse Zaken, Debré, zei gisterochtend nog dat dertig tot veertig procent van de Afrikanen zou mogen blijven. De beëindiging van de bezetting is zeer omstreden. De oppositiepartijen hebben de ontruiming veroordeeld, de RPR, de partij van president Chirac, heeft haar echter toegejuicht. (AP, AFP)