Nuis: 'Emily' schendt privacy

DEN HAAG, 24 AUG. Het toneelstuk Emily, of het geheim van Huis ten Bosch, pleegt inbreuk op de privacy van de leden van het Koninklijk Huis en van andere levende personen.

Van de rijksoverheid kan niet worden verlangd dat zij aan de totstandkoming van zo'n toneelstuk actieve steun verleent. Staatssecretaris Nuis antwoordt dat op schriftelijke vragen van de Tweede-Kamerleden Singh Varma en Sipkes (beiden GroenLinks) over het besluit van de bewindsman het amateurtheatergezelschap Toetssteen geen subsidie te geven voor 'Emily'. Dit in tegenstelling tot een advies van de Raad voor Cultuur. Het gezelschap had al laten weten dat de voorstellingen ook zonder de gevraagde subsidie van 6000 gulden doorgaan. Uit de synopsis die het gezelschap bij de subsidie-aanvraag heeft gevoegd blijkt volgens Nuis dat het stuk een familiedrama moet worden over het actuele privé-leven van het staatshoofd, haar gezin en andere levende personen en dat het voornamelijk op horen zeggen is gebaseerd. De bewindsman erkent dat het een artistieke interpretatie van de werkelijkheid kan zijn, maar hij voegt eraan toe, dat het een serieus stuk is over levende personen, waardoor de suggestie kan ontstaan dat het stuk een documentair karakter draagt. Nuis zegt dat zijn beslissing bestuurlijk is en los staat van het artistieke oordeel van de Raad voor Cultuur. De raad vond het een 'aardig, serieus en niet provocerend plan' en toonde zich zeer verbaasd over de ongebruikelijke weigering van de bewindsman.