NOS keert zich af van regiozenders

HILVERSUM, 24 AUG. Het plan de regionale omroepen zendtijd te geven op de landelijke publieke televisie in zogeheten regionaal vensters, is van de baan, heeft het NOS-bestuur gisteren bekend gemaakt.

De NOS is teleurgesteld dat de provincies Noord- en Zuid-Holland niet willen deelnemen in het project. Daar komt bij dat de publieke omroep de komende jaren minder geld heeft dan eerder verwacht.

Het voortzetten van het vensterplan is onder de huidige omstandigheden een doodlopende weg, stelt het NOS-bestuur vast. Het plan vormde een van de 'speerpunten' waarmee de landelijke publieke omroep zich programmatisch had willen vernieuwen. Elke avond zou drie kwartier zendtijd op Nederland 2 worden ingeruimd voor regionale programma's in de verschillende provincies.

Aanvankelijk zou het regionale venster dit najaar worden ingevoerd. Deze zomer noemde staatssecretaris Nuis, die zich er sterk voor heeft gemaakt dat het plan doorging, maart 1997. Het regionale nieuwsmagazine op de publieke omroep zou 70 miljoen gulden per jaar kosten. De provincies zouden de burger een tientje per jaar moeten laten betalen. Noord- en Zuid-Holland vonden dat een onoverkomelijk bezwaar. (ANP)