Museum van het Boek Meermanno-Westreenianum

Foto: DEN HAAG - Maximaal twintig personen tegelijk kunnen in een middeleeuws schrijfatelier, een zogeheten scriptorium, ervaren hoe moeilijk het is om met een ganzeveer te schrijven op perkamentpapier. Dit scriptorium is ingericht in het Museum van het Boek Meermanno-Westreenianum aan de Prinsessegracht.

Hoewel het scriptorium is opgezet voor allerlei groepen, is eerst een speciaal educatief programma ontwikkeld voor kinderen van negen tot twaalf jaar. Maar ook volwassenen zijn welkom om zich op vaste uren en onder deskundige leiding te bekwamen in het schrijven van teksten in het Gotische alfabet Textura. Een inspirerend voorbeeld voor dit scriptorium was een schrijfatelier zoals dat was ingericht bij een tentoonstelling in het voormalige klooster Seedorf bij München.

Het Haagse museum wil de drempel voor de bezoekers verlagen. Bij de officiële opening van het scriptorium deze week door staatssecretaris A. Nuis (Cultuur), wees directeur dr. J. Brandenbarg er op dat de gemiddelde leeftijd van de bezoekers van zijn museum lange tijd tussen de vijftig en zestig jaar heeft gelegen. Dat is volgens hem wel eenzijdig. Brandenbarg wil meer kinderstemmen horen. Na het hanteren van de ganzeveer is het goed toeven met een kopje thee in de grote, verstilde tuin die verscholen ligt achter de verkeersdrukte van de Prinsessegracht. (Foto Roel Rozenburg)