Masterkova en Hissou lopen wereldrecords

ROTTERDAM, 24 AUG. Salah Hissou heeft gisteren het wereldrecord op de tien kilometer verbeterd. De Marokkaanse atleet, die brons won op de Olympische Spelen in Atlanta, liep tijdens de Van Damme Memorial in Brussel een tijd van 26.38,09.

Daarmee was hij ruim vijf seconden sneller dan het oude record dat op naam stond van de Ethiopiër Haile Gebrselassie (26.43,53). Het was het tweede wereldrecord van de avond. Eerder realiseerde Svetlana Masterkova de beste tijd ooit op de 1.000 meter. Op de incourante afstand won de Russin in een nieuwe wereldrecordtijd van 2.28,98.

De ruim veertigduizend toeschouwers in het Koning Boudewijn-stadion konden hun geluk niet op na de indrukwekkende prestatie van de tweevoudig olympisch kampioene (800 en 1.500 meter). Vooraf had een Belgische bierbrouwer ter gelegenheid van de twintigste editie van het atletiekgala in Brussel alle aanwezigen een gratis glas bier in het vooruitzicht gesteld als een wereldrecord zou sneuvelen.

Voor Masterkova betekende het scherper stellen van de beste prestatie ooit geleverd op de 1.000 meter haar tweede grote succes binnen korte tijd. Negen dagen geleden verbeterde ze bij internationale atletiekwedstrijden in Zürich al het wereldrecord op de mijl. In Brussel verpulverde de atlete uit de stal van de Nederlandse manager Jos Hermens de 2.29,34 die de Mozambikaanse Maria Mutola vorig jaar op dezelfde baan op de klokken zette.

De geslaagde aanval op het wereldrecord van Hissou was verrassender dan de krachtsexplosie van Masterkova, al verklaarde de Marokkaan na afloop dat zijn wereldrecord het gevolg was van een bewuste tactiek. Hissou vertelde met opzet geen ruchtbaarheid te hebben gegeven aan zijn voornemen. “Ik wilde mezelf niet onnodig onder druk zetten”, sprak de nummer drie van Atlanta na zijn race.

Hissou, uit het land van de grote kampioenen Khalid Skah en Saïd Aouita, verbeterde zijn persoonlijk record met ruim een halve minuut. Dat stond sinds vorig jaar op 27.09,30. “Die marge vind ik vrij normaal”, liet hij weten.

Hissou is 24 jaar en in de bloei van zijn atletiekleven. Hoe lang hij het record zal houden? “Zeker tot volgend jaar, want het was de laatste 10.000 meter van het seizoen”, aldus Hissou, die de enorme regenval een paar uur voor zijn wedstrijd als gunstig beoordeelde. Na zo'n bui zit veel zuurstof in de lucht, wist de Marokkaan. De wind was gaan liggen, de temperatuur aangenaam, het publiek een ideale steun. Haile Gebrselassie vestigde zijn wereldrecord vorig jaar in Hengelo onder soortgelijke weersomstandighden.

Noureddine Morceli verloor op de 3000 meter niet alleen van de Keniaanse belofte Daniel Komen, de Algerijn raakte ook zijn eerste plaats op de seizoenranglijst van de 1500 meter kwijt aan El Guerrouj. De Marokkaan snelde naar een tijd van 3.29,05. Merlene Ottey verloor door een slechte start net als eind vorige maand in Atlanta op de 100 meter van Gail Devers, de Amerikaanse olympisch kampioen.

De 36-jarige sprintser uit Jamaica verspeelde daarmee de kans op het winnen van de goudstaven, die jaarlijks beschikbaar worden gesteld door de sponsors van de wedstrijdreeks in de zogenaamde Golden Four. Het gala in Brussel maakte samen met de wedstrijden in Oslo, Zürich en Berlijn deel uit van de lucratieve serie. Derrick Adkins, Frank Fredericks, Wilson Kipketer, Lars Riedel, Jonathan Edwards en Stefka Kostadinova wisten met Berlijn nog op het programma hun gouden kans wel te behouden, door voor de derde keer respectievelijk de 400 meter horden, de 200, 800 meter, het discuswerpen, het hinkstapspringen en het hoogspringen te winnen.