Opinie

    • Youp van ’t Hek

Majesteit

Allereerst mijn hartelijkste dank voor Uw schrijven, en Uw verzoek om er niet uit te citeren wordt uiteraard gehonoreerd. Voor mij is dat vanzelfsprekend. Heeft U een beetje genoten van Sport 7 of moet U ook nog even wennen? Zelf ben ik dolenthousiast. Het spelletje van Frank Masmeijer vind ik persoonlijk heel verfrissend.

Het geeft weer eens een hele andere kijk op televisie. En waar ik heel blij mee ben is het feit dat ze een wedstrijd als Ajax-PSV drie dagen lang analyseren en er steeds stevige brokken van herhalen. Heeft U die man al gezien die het nieuws op onze Nationale Sportzender presenteert? Ze hebben eerst een pak gekocht en daarna die man er in gezet. Maar het is goed dat hij al dat nieuws brengt. Ik weet nu dat badmintonvereniging BBV uit Barendrecht afgelopen week op de training vier shuttles heeft versleten. Vroeger wist ik dat niet en dat was toch een gemis. In mijn omgeving hoor ik alleen maar negatieve geluiden over het kindje van Jos Staatsen en dat vind ik jammer. Het doelpunt van Kiki Musampa heb ik inmiddels vierentachtig keer gezien en bij de zuinige NOS kwamen we vroeger niet verder dan twee keer. Ook was ik erg opgetogen over de magnifieke samenvatting van de handbaltopper Dukla Praag tegen het altijd gevaarlijke Karlsbad. Mag ik U vragen of U na wilt denken over een lintje voor Jos Staatsen? Hij is toch maar de man die dit allemaal bewerkstelligd heeft. Voor mij als Bekende Nederlander is het kanaal ook aantrekkelijk. Al ettelijke malen heeft op mijn kantoor de telefoon gerinkeld of ik in een forumpje wil zitten. Gewoon een uurtje kakelen over sport. Als je aan de Tafel van Zeven (een programma van de door mij zeer bewonderde Rik Zaal) gaat zitten vang je tweeduizend gulden. Je moet daar als Bekende Nederlander wel om vragen. Ivo Niehe Produkties, de maatschappij die het programma maakt, zegt het niet uit zichzelf. Een produktieblondje schrijft een slijmerige brief of je aan die tafel wilt en als je zelf niet over geld begint zeggen zij ook niks. Pas als je er om vraagt, dan krijg je het. Dus ik vroeg heel netjes: 'Wat schuift het?' om het bedrag aan U te kunnen melden. Dan weten ook de andere gasten, die nog in het programma moeten, waar ze aan toe zijn. Ik vertelde aan de aardige Ivo Niehe-mevrouw dat ik het honorarium in NRC Handelsblad zou melden en toen zei ze: 'Dat is gemeen!' Maar wat is nou gemeen? Volgens mij is het gemeen om tegen je gasten te verzwijgen dat er een budget van twee ruggen per persoon is. Dus dat steekt die Niehe of een Sportkanaalproleet anders in zijn zak. Dat deugt toch niet. Volgens mij is het heel goed voor de volksgezondheid dat a. de gasten weten dat ze het ordinaire uurloon van twee rooien kunnen vangen en b. dat de kijker weet dat alle zogenaamde deskundigen niet voor de kat zijn viool zitten te blaten. Dat is ook weer opgelost.

Er zit nog een voordeel aan de Nationale Sportzender. Bij ons in Amsterdam (en daar heeft U ook nog een paleisje) komt hij vanaf 1 oktober in een zogenaamd pluspakket. In dat pluspakket komt ook een soft-pornozender. Dus dat is onze kans. Wees nou eerlijk: het is heel ordinair om naar de kabelmaatschappij te bellen en te zeggen dat je lellende dellen elkaar wilt zien likken. Mijn vrouw zou vragen of ik iets tekort kom. Maar nu zeg ik gewoon dat ik het pakket om de sport wil. Nee, ik zie alleen maar voordelen aan de Nationale Sportzender en ik begrijp al die zuurpruimerige geluiden niet. Het gaat goed met Uw land en het gaat nog beter met Uw onderdanen. Komende week is mijn zoontje jarig en gisteren toog ik naar de feestartikelenwinkel voor een setje slingers. Op de toonbank stond een bak met 'condooms met alcoholsmaak'. Dat zijn toch dingen die je niet gauw verzint. Omdat U zelf niet vaak in dit soort zaken komt lijkt het mij goed dat ik U af en toe op de hoogte houd van de jongste ontwikkelingen in de genotsmiddelenindustrie. Ik wens U een week vol zomer.

Uw trouwe dienaar, ook bij tegenwind

    • Youp van ’t Hek