Lichaamstaal van Eric Swinkels

Zoals hij daar in ruste ligt, lijkt de wijsvinger van een vreedzaam karakter. Maar let op: in werkelijkheid is hij onderkoeld. Wanneer hij zich spant en buigt zijn de gevolgen niet te overzien. Dan haalt hij de trekker over en zal de hagel uit de loop spuiten.

Met explosieve kracht worden zo rondvliegende kleischoteltjes getroffen. Eens vormden echte duiven het doelwit, maar uit dierenliefde is daar een zielloos alternatief voor gevonden. Genoeg krijgt de wijsvinger er niet gauw van, of het nu om skeet, trap of dubbel-trap gaat. Hij buigt, strekt en buigt, eigenlijk altijd schiet hij raak. Wanneer hij een of twee van de tweehonderd geworpen duiven mist, bijvoorbeeld als gevolg van een windvlaag of simpelweg een knippering van de ogen, zijn de kansen op een medaille al bijna verkeken. Eens zal hij toch moe moeten worden en wordt de spanning de vingerspieren te veel. Maar rusten mag hij pas wanneer de schutter het wil en geen duiven meer worden afgeschoten. Van wijsvingers van kleiduivenschutters wordt gezegd dat ze heel lang een vernietigende werking hebben. Deze gaat al bijna een halve eeuw mee en nog altijd treft hij doel.