Kritiek op burgemeester van Hilversum

HILVERSUM, 24 AUG. De voorzitter van de grootste fractie in de Hilversumse gemeenteraad, J. Nagel van 'Leefbaar Hilversum', treedt in overleg met de andere partijen om burgemeester J. Kraaijeveld-Wouters niet langer te belasten met de “afhandeling van gecompliceerde bestuurlijke zaken”.

Nagel zegt dit in reactie op de financiële regeling die Kraaijeveld gisteren heeft getroffen met oud-CID-chef F. van der Putten. Hij spreekt van “een opeenstapeling van niet te geloven handelingen” door de Hilversumse burgemeester en vermoedt dat zij “het contact met de werkelijkheid is verloren”. Kraaijeveld en Van der Putten (50) kwamen gistermiddag overeen dat de oud-CID-chef anderhalve ton - waaronder smartegeld - krijgt bovenop een eerder aan hem toegezegde uitbetaling van wachtgeld tot zijn 65ste levensjaar van 1,1 miljoen gulden.

Dit gebeurde nadat de Hilversumse burgemeester van minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) geen groen licht kreeg voor een eerder met de ex-CID-chef gesloten overeenkomst waarin dezelfde bedragen voorkwamen. Daarop bereikte de burgemeester met Van der Putten een akkoord door hem te vragen zelf ontslag te nemen met behoud van de overeengekomen bedragen. In dat geval hoeft Dijkstal niet met de financiële consequenties van het ontslag in te stemmen, aldus Kraaijeveld gisteren. Een woordvoerder van de minister zegt dat de burgemeester daarin “gelijk lijkt te hebben” maar benadrukt dat Binnenlandse Zaken “de regeling verdraaid goed zal bekijken”.

De regeling met Van der Putten moest vrijdag tot stand komen omdat de Rotterdamse rechtbankpresident Mendlik anders uitspraak had gedaan in een door Van der Putten gevraagde vernietiging van het ontslag. Tijdens de behandeling van de zaak vorige week toonde Mendlik zich uiterst kritisch over de gronden die de korpsbeheerder voor dit ontslag aan aangevoerd.

Nagel spreekt van een “slechte procedure” door de burgemeester en noemt het merkwaardig dat Van der Putten ondanks “een serie gunstige beoordelingen van de korpsleiding” in april plotseling werd ontslagen.

Nagel zegt genoeg te hebben van de “slechte communicatie” en het “solistische gedrag” van de burgemeester. “De vraag is of het werk niet te zwaar voor haar is geworden”, aldus Nagel, die aankondigde zo spoedig mogelijk met zijn collega's in de raad contact op te nemen over een aanpassing van het takenpakket van de burgemeester.