Justitie onderzoekt baas werkgevers

BONN, 24 AUG. Hans-Olaf Henkel, de 56-jarige voorzitter van de invloedrijke Duitse werkgeversorganisatie BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie), is het doelwit geworden van justitie in München. Henkel zou mogelijk betrokken zijn bij een belastingontduiking ter waarde van 1,3 miljoen D-mark.

Dit heeft de officier van justitie in München, Dieter Emrich, gisteravond bekend gemaakt. Emrich verklaarde dat Henkel verdacht wordt van onregelmatigheden in zaken met onroerend-goedmakelaar Christian Vinke, naar wie sinds juli van dit jaar een ander justitieel onderzoek loopt. Henkel zou commissie hebben ontvangen voor onroerend-goedtransacties op rekeningen waar Vinke, volgens het weekblad Der Spiegel ook over kon beschikken. Der Spiegel bracht de kwestie enkele weken geleden voor de tweede keer aan het licht en kennelijk heeft justitie in deze laatste publicatie aanleiding gezien een eigen onderzoek naar Henkel te beginnen.

De Duitse werkgeversvoorzitter heeft de verdachtmakingen ten stelligste ontkend. Henkel had Vinke, een oude schaakvriend van hem uit zijn jongere jaren in München, willen helpen door Vinke in 1991 zeggenschap over een particuliere rekening te geven. Terwijl Henkel destijds was opgeklommen tot topman van IBM in Duitsland, had Vinke achter de tralies gezeten wegens belastingontduiking.

Henkel zag zijn hulp aan Vinke, die bij geen bank meer terecht kon, als een “daad van resocialisatie”. Hij wilde hem “uit de modder trekken”, bekende Henkel in een recent vraaggesprek met Die Zeit. Henkel schakelde Vinke ook in als onroerend-goedmakelaar toen IBM destijds een stuk grond wilde verkopen. Vinke bemiddelde en incasseerde een forse provisie. De koper, een investeringsgroep uit München, begon vervolgens problemen te maken en deed een beroep op Henkel om een deel van de betaalde provisie weer terug te krijgen. De kwestie werd voor Henkel pas echt pijnlijk toen zijn voormalige schaakvriend met uitdraaien van de rekening naar Der Spiegel liep en bekend maakte dat de IBM-manager sinds 1991 zijn inkomsten uit commissariaten op deze rekening liet storten en tevens zijn kosten voor levensonderhoud over de bewuste rekening liet lopen. Toch kon Der Spiegel Henkel niet op enige overtreding van de wet betrappen. De Duitse werkgeversvoorzitter verzette hemel en aarde om zijn goede naam te herstellen en de “kwaadaardige verdachtmakingen' van het weekblad uit de wereld te helpen. Twijfel aan zijn geloofwaardigheid kan Henkel zich helemaal niet permitteren. Drie maanden voor zijn herverkiezing als werkgeversvoorzitter is hij kwetsbaar.

    • Michèle de Waard