Israel wil 'Russische mafia' aanpakken

TEL AVIV, 24 AUG. De Israelische autoriteiten zijn van plan om 35 leden van de zogeheten Russische mafia het land uit te zetten.

De politie heeft vastgesteld dat de 35 naar Israel geïmmigreerde Russen betrokken zijn bij de georganiseerde misdaad. Vanuit Israel zetten zij, aldus de politie, hun criminele activiteiten in onder andere de vroegere Sovjet-Unie voort. De zaak kwam gisteren aan de orde tijdens de wekelijkse regeringszitting naar aanleiding van vragen van de minister van Immigratie, Nathan Sharansky.

De Israelische politie acht het bewezen dat leden van het Russische misdadigerssyndicaat verschillende vergaderingen in Israel hebben gehouden. De bewijzen daarvan (verkregen door onder meer het afluisteren van telefoongesprekken) zijn zo overweldigend dat de minister van Binnenlandse Veiligheid, Kahalani, heeft besloten de Russen naar huis terug te sturen.

In de Israelische pers circuleerden deze week berichten dat de vorige minister van Politie, Moshe Shahal, er om politieke redenen van af had gezien de leden van de Russische mafia voor de algemene verkiezingen op 29 mei uit te wijzen. Dat zou de Arbeidspartij stemmen van Russische immigranten hebben gekost. Shahal heeft deze aantijgingen krachtig ontkend. Hij heeft wel toegegeven dat hij op de hoogte was van de omvang van de activiteiten van de Russische mafia in Israel.

De misdadigers hielden zich onder andere bezig met het witten van miljoenen dollars via banken. Ook kochten zij luxe appartementen in Tel Aviv. De prijzen van deze woningen, meestal langs de kust van de Middellandse Zee, zijn de afgelopen jaren mede hierdoor tot duizelingwekkende hoogten gestegen. De Russische mafia, die moordaanslagen niet schuwde, controleert waarschijnlijk ook een groot gedeelte van de bloeiende seksindustrie in Israel, waarin veel Russische prostituées werkzaam zijn. De politie heeft tijdens overvallen op tientallen bordelen inmiddels honderden Russische meisjes gearresteerd en het land uitgezet.