Hongerstaking in Noord-Korea voor studenten in Zuiden

TOKIO, 24 AUG. Noordkoreaanse studenten zijn gisteren een hongerstaking begonnen uit solidariteit met twee Zuidkoreaanse studenten, die sinds woensdag weigeren voedsel tot zich te nemen. Dat heeft het officiële Noordkoreaanse persbureau KCNA bekend gemaakt.

Volgens KCNA zijn de voorzitter en leden van de Nationale Alliantie van Jongeren en Studenten voor de Hereniging van het Land en universiteitsstudenten gisteren begonnen met vasten om hun steun te betuigen aan twee Zuidkoreaanse studenten die hetzelfde doen in het Noordkoreaanse gedeelte van het grensplaatsje Panmunjon. De Zuidkoreanen, Rye Se Hong en To Jong Hwa, gingen woensdagnacht in hongerstaking om druk uit te oefenen op de autoriteiten in Seoul om hun medestudenten, die eerder deze week werden gearresteerd bij studentenrellen, vrij te laten.

De Zuidkoreaanse oproerpolitie maakte dinsdag met geweld een einde aan de bezetting van de Yonsei-universiteit in de hoofdstad Seoul door studenten die demonstreerden voor hereniging met Noord-Korea. Ongeveer vijfduizend leden van de oproerpolitie bestormden een van de twee universiteitsgebouwen waarin de studenten ruim een week bivakkeerden. De politie arresteerde in totaal ongeveer 3.200 studenten, maar liet de meesten na een reprimande weer vrij. Ten minste 69 studenten worden nog vastgehouden.

Bij de rellen gooiden studenten met brandbommen, stenen en meubilair uit klaslokalen naar de politie. Gisteren werd bekend dat zij ook hadden gegooid met stenen die afkomstig waren uit de collectie van de vakgroep geologie van de universiteit. Sommige exemplaren waren zeldzaam en pas na dertig jaar zoeken in het bezit van de vakgroep gekomen. Docenten toonden zich verslagen over het verlies van de soms onvervangbare stenen. “Dit waren geen gebroken glazen of kapotte bureaus. Ze zijn voor altijd verloren”, aldus een hoogleraar.

De bezetting van de Yonsei-universiteit begon op 12 augustus, toen de politie een einde probeerde te maken aan de verboden jaarlijkse demonstratie van studenten voor hereniging met Noord-Korea. De ongeveer zevenduizend demonstranten eisten tevens terugtrekking van de 37.000 Amerikaanse troepen die in het land zijn gestationeerd en die een hereniging van de twee Korea's in de weg zouden staan. De Zuidkoreaanse autoriteiten beschouwen de demonstranten als linkse sympathisanten van het communistische Noord-Korea, die proberen het staatsgezag te ondermijnen.

Voor het eerst sinds 1951 heeft een Amerikaans schip Noord-Korea aangedaan. Het Wereld Voedsel Programma van de Verenigde Naties (WFP) maakte gisteren bekend dat het vrachtschip US Tampa Bay dinsdag dertien ton voedsel, waaronder rijst, in Noord-Korea heeft afgeleverd. Volgens het WFP is een groot aantal Noordkoreanen ondervoed nadat het land vorig jaar getroffen werd door zware overstromingen. (AP, AFP, Reuter)