Handelaren op Damrak aarzelend op zoek naar nieuwe records; Beurs kroont koopman Nutricia

ROTTERDAM, 24 AUG. Wie spaart heeft wat, maar wie geld leent om een ander bedrijf te kopen heeft nog veel meer. De Amsterdamse effectenbeurs stond deze week in het teken van overnames en de gevolgen daarvan. Verschillende grote en kleine opkopers in het Nederlandse bedrijfsleven kwamen met halfjaar resultaten en een enkel nieuw wapenfeit.

ING probeert aanwinst Barings profitabel te maken, Nutricia is met Milupa heel ver, net als Aegon met Scottish Equitable. Van der Giessen-de Noord kondigde gesprekken aan met werf Wilton Feijenoord.

Per saldo was de stemming op de beurs opgewekt, zeker toen de Duitse centrale bank donderdagmiddag haar beleningsrente met 0,3 procentpunt verlaagde en de Nederlandsche Bank het voorbeeld volgde met een daling van 0,2 procentpunt. De AEX beursindex sloot vrijdagmiddag op een stand van 560,73, dat was een stijging van iets meer dan drie punten ten opzichte van vorige week. Al met al staat de index nog ruim twee procent onder de hoogste stand allertijden.

Vrijdag schoot de koers van de aandelen van Nutricia (babyvoeding) omhoog na de publicatie van de stijging van de netto winst met 51 procent naar 107 miljoen gulden. De netto winst per aandeel ging van 3,31 gulden naar 4,47 gulden. Beleggers op de effectenbeurs waren al voor de publicatie op de winstexplosie vooruit gelopen. De koers ging woensdag en donderdag al rap omhoog, maar gisteren was het hek van de Dam. Op de bijeenkomst van financieel directeur drs. E. van Veen met beleggingsanalisten werd nog duidelijker dat Nutricia meer mogelijkheden ziet voor kostenreductie door de integratie van de Duitse aanwinst Milupa. Analisten verhoogden daarop hun winstprognoses voor dit jaar en volgend jaar.

Nutricia kocht concurrent Milupa vorig jaar voor meer dan 900 miljoen gulden. Het bedrijf plaatste toen voor de financiering van de mammoetovername onder meer nieuwe aandelen tegen een koers van 114,20 bij enkele grote Nederlandse beleggers, waaronder het ABP. De koers van Nutricia sloot gisteren op 210 gulden. Dat was bijna 26 gulden meer dan de slotstand vorige week vrijdag. Een handelaar van Barclays de Zoete Wedd:“Nutricia heeft een koerswinst verhouding van 22. Dus als de analisten hun verwachte winst per aandeel met een gulden verhogen, stijgt de koers met 22 gulden. Dan gaat het hard.”

Zo uitbundig als de beleggers en handelaren op Nutricia reageerden, zo koeltjes werd de 28 procent stijging van de netto winst (1,51 miljard gulden) van ING ontvangen. De winst per aandeel van ING steeg in het eerste halfjaar met bijna 22 procent naar 2,12 gulden. Dat de winstgroei per aandeel achterblijft bij de stijging van de netto winst heeft te maken met de uitoefening van warrants, dat zijn langlopende kooprechten op aandelen ING.

De nieuwe aanwinst Barings, die vorig jaar voor bijna 2 miljard gulden werd gekocht, levert geen bijdrage aan de netto winst vertelde bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs van ING met enige tegenzin. Jacobs nam stelling tegen het beeld dat Barings een wolk is die boven ING hangt. Voor hem is het “ochtenddauw die in de loop van de dag optrekt.” Tegenover de materiële non-bijdrage van Barings aan de winst van ING benadrukte hij de immateriële waarde van de Britse elitebank. Barings heeft deuren geopend voor internationale deals die tot dan toe voor ING gesloten bleven.

De koers van de aandelen ING sloot vrijdag op 53,50 gulden, dat was 1,70 gulden minder dan een week eerder. De koers was stevig opgelopen na de meevallende winstcijfers van ABN Amro. ING's prognose dat de winstgroei in het tweede halfjaar de groei van de eerste zes maanden niet zal bijhouden temperde de stemming.

Aegon verraste beleggers wel, met een stijging van de netto winst met bijna 16 procent tot 711 miljoen gulden. De winst per aandeel zal in de tweede jaarhelft met zo'n 15 procent stijgen, verwacht Aegon, een percentage dat gelijk is aan de groei in de eerste zes maanden. De winstbijdrage van levensverzekeraar Scottish Equitable, waarin Aegon vorig jaar zijn belang verhoogde tot 80 procent van de aandelen, steeg met de helft naar 67 miljoen gulden. De koers van aandelen Aegon won 4,10 gulden ten opzichte van vorige week en sloot gisteren op 82,80 gulden.

Een onverwachte bijdrage aan de overname rally kwam van scheepsbouwer Van der Giessen-de Noord die aankondigde dat een onderzoek over samenwerking met Wilton Feijenoord zal worden gestart. Op de beurs werd het bericht opgevat als een prelude op een fusie, die in de praktijk een overname door Van der Giessen-de Noord zal blijken te zijn. De koers van Van der Giessen-de Noord klom afgelopen week in reactie op het samenwerkingsonderzoek met twee gulden naar 61,90 gulden.

De komende week komen onder meer VNU (dinsdag), BolsWessanen (woensdag) en Fortis Amev (donderdag) met halfjaarberichten.

    • Menno Tamminga