Een regenboog opent de Uitmarkt

AMSTERDAM, 24 AUG. De negentiende Uitmarkt in Amsterdam opende met een regenboog. Van Nes tot Beurs verschenen stralende kleuren in de lucht, als een boog over de Dam. Voor het daar en masse toegestroomde publiek een beloning voor het wachten in de regen.

Om half negen opende de Uitmarkt, dit jaar gecentreerd rond de Dam en de Nes, met een liedjesprogramma van cabaretier Youp van 't Hek op het grote podium voor het Paleis. Voor de gelegenheid is de Dam aan weerszijden voorzien van tribunes, die, samen met een op de geven van het paleis gehangen videoscherm, beter zicht moeten bieden op het spektakel. Bijgestaan door het Metropole Orkest ontving Youp van 't Hek verschillende gasten. Jenny Arean, Marijke Boon, Lenette van Dongen het herentrio The Shooting Party, Pierre van Duin van de Dopegezinde Gemeente en Willeke Alberti zorgden samen met van 't Hek voor een gevarieerd en aanstekelijk programma, dat het Uitmarktpubliek makkelijk op zijn plaats hield. Cabaretière Lenette van Dongen bracht een loflied op siliconen (“zonder tiet redt je het niet”). Willeke Alberti, door van 't Hek aangekondigd als de vrouw, “die eigenlijk hierachter in het paleis zou moeten wonen”, kreeg het knetterende applaus waar hij voor haar om vroeg en toen was het al weer tijd om naar de overkant te vertrekken, waar om half tien in de Theaterzaal van Grand Hotel Krasnapolsky de première plaatsvond van het Filmprogramma. Begeleid door muziek van pianist Maurits Fondse en commentaar van explicatrice Jet Pit vond daar een vertoning plaats van de speelfilm Bet naar de Olympiade. In deze zwijgende film uit 1928 van Theo Frenkel Jr., met in de hoofdrol de destijds populaire comédienne Adriënne Solser, gaat Tante Bet uit de Jordaan naar de Olympiade, waar ze grote successen boekt. In een Amsterdam, waar de stoomtrein nog dagelijks vertrekt van het Centraal Station, gaat tante Bet tekeer tegen haar man, die ze uitscheld voor spiritusopslagplaats en die een hele kruik jenever in zijn broekzak weet te verbergen. Actrice Jet Pit, verbonden aan het Nederlands Filmmuseum, praat en zingt de film aan elkaar in feilloos, sappig Amsterdams. Ondertussen wordt het programma op het grote podium op de Dam afgesloten met en concert van gitaarheld en 'koning van de surfmuziek' Dick Dale, wiens muziek geworteld is in de Amerikaanse Westcoast-pop uit de jaren vijftig en zestig. Het laatste programma van de dag vindt plaats op een afgeladen Nesplein, dat de hele Uitmarkt in het teken zal staan van toneel. In de open lucht speelt Toneelgroep Amsterdam Rouwkost, een komedie van Bert Edelenbos, met onder andere Sigrid Koetse, Bert Edelenbosen Adriaan Olree. Voor degenen die naar Dick Dale waren blijven luisteren of de film over Tante Bet hadden uitgezeten was geen plaats meer op het kleine Nesplein. Thuisblijvers zaten beter: voor het eerst in veertig jaar werd een toneelvoorstelling in de openlucht rechtstreeks uitgezonden door de televisie (AVRO). De Uitmarkt is begonnen en heeft Amsterdam weer even veranderd in de voor dergelijke evenementen typerende, charmante chaos. Voor de slotmanifestatie van de Uitmarkt in ArenA, zondagavond van 20:00 tot 24:00, met optredens van o.m. Eros Ramazotti, Andra Bocelli en de violist Maxim Vengorov, zijn voor Uitmarktbezoekers 7.500 gratis kaarten beschikbaar. Deze worden zaterdag en zondag elk heel uur uitgedeeld op de brug van de Oude Turfmarkt.

    • Ilse van der Velden