Clinton verbant sigaretten uit milieu jongeren

WASHINGTON, 24 AUG. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren nieuwe beperkingen gesteld aan de reclame voor en verkoop van sigaretten. De maatregelen zijn erop gericht het roken onder jongeren tegen te gaan.

Clinton noemde tabaksverslaving “het belangrijkste gezondheidsprobleem” van het Amerikaanse volk. Meer mensen zouden sterven aan de gevolgen van roken, dan door aids, auto-ongelukken, moorden, zelfmoorden en branden bij elkaar.

Tijdens de plechtigheid in de rozentuin van het Witte Huis waar Clinton de maatregelen bekendmaakte, haalde hij fel uit naar de tabaksindustrie. “Deze epidemie is geen toeval. Kinderen worden dagelijks gebombardeerd met reclamecampagnes die inspelen op hun kwetsbaarheid, onzekerheid en het verlangen iets voor te stellen in de wereld.”

Jongeren die sigaretten willen kopen zullen in de Verenigde Staten met ingang van februari volgend jaar met een identiteitsbewijs moeten aantonen dat ze 18 jaar zijn of ouder. Sigarettenautomaten zullen alleen nog op plaatsen mogen staan waar kinderen en jongeren niet kunnen komen, zoals bars en nachtclubs. Buitenreclame voor sigaretten mag niet worden aangeplakt in de buurt van scholen en speelterreinen. Op andere plaatsen moeten de affiches alleen uit tekst bestaan en mogen ze geen kleur bevatten. Ook in tijdschriften waarvan kinderen vijftien procent van de lezers uitmaken, moeten de sigarettenreclames vrij zijn van plaatjes of kleuren.

De tabaksindustrie mag verder niet meer proberen jongeren voor haar produkten te interesseren met t-shirts of sporttassen. Bij sport-evenementen mogen geen merknamen van sigaretten meer geafficheerd worden. De meeste maatregelen moeten over een jaar ingaan.

De overheidsdienst die toeziet op de veiligheid van voedsel en geneesmiddelen, de Food and Drug Administration (FDA), moet de tabaksindustrie opdragen jongeren te wijzen op de gevaren van roken. Hiertoe moet een fonds van 150 miljoen dollar worden opgezet, dat de industrie op den duur moet financieren.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis komt het pakket maatregelen erop neer dat Clinton de uitspraak van de FDA accepteert dat sigaretten, en ook rookloze tabak, middelen zijn “voor de afgifte van het verdovende middel nicotine”. Daarmee valt aan de FDA de bevoegdheid toe de verkoop van sigaretten reguleren, in maatregelen zoals Clinton die nu, op voordracht van de FDA, heeft afgekondigd.

De industrie noemt de maatregelen in strijd met de grondwet en heeft aangekondigd ze voor de rechter te zullen aanvechten. Medewerkers van Bob Dole, de Republikeinse tegenstander van Clinton bij de presidentsverkiezingen, noemen de kruistocht tegen het roken onder jongeren een verkiezingsstunt, die de aandacht moet afleiden van de sterke stijging van het drugsgebruik van jongeren tijdens Clintons bewind.

    • Juurd Eijsvoogel