Bouterse zoekt nieuw bondgenootschap

AMSTERDAM, 24 AUG. De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse heeft dissidenten uit de Nieuw Front-partijen opgeroepen een nieuw bondgenootschap te vormen met zijn Nationaal Democratisch Partij (NDP). Dit is volgens Bouterse de enige mogelijkheid om de huidige demissionaire regering van president Venetiaan, die de NDP uit het “machtscentrum” wil weren, de pas af te snijden.

Bouterse zei dat gisteren vanuit Suriname in een telefonisch vraaggesprek met Nederlandse en Surinaamse journalisten in Amsterdam. De bijeenkomst was georganiseerd door Nederlandse sympathisanten van de NDP.

Volgens Bouterse geeft de huidige impasse in de coalitiebesprekingen aan dat Suriname zich in een “diepe crisis” bevindt. “Het land is stuurloos, nee, is al gezonken”, zei hij. Volgens hem moet er nu gekozen worden voor “fundamentele oplossingen”, waarbij mogelijk ook “klappen zullen vallen”. “Het is een groot dilemma, maar we komen er wel uit”.

Besprekingen sinds de parlementsverkiezingen van 23 mei - waarbij de NDP als grootste partij uit de bus kwam - hebben nog geen nieuwe regering opgeleverd. De NDP is totnutoe buiten die besprekingen gehouden. “Je kunt niet zeven kapiteins hebben op de Goslar. Je moet een nieuw schip bouwen”, aldus Bouterse over de formatiebesprekingen.