Bestand tussen Koerdische facties

WASHINGTON, 24 AUG. De leiders van de twee voornaamste Koerdische facties in Noord-Irak, de Koerdische Democratische Partij (KDP) en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), hebben overeenstemming bereikt over een bestand. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. Koerdisch Noord-Irak is sinds de Golfoorlog de facto onafhankelijk van Bagdad.

Het bestand zou een einde moeten maken aan de jongste ronde van gevechten tussen beide facties die afgelopen zaterdag begon. Volgens de woordvoerder hebben Massoud Barzani, de leider van de KDP, en Jalal Talabani, hoofd van de PUK, ingestemd met nieuwe vredessprekingen onder auspiciën van de Verenigde Staten. Deze zouden volgende maand moeten plaatshebben. Beide partijen hebben beloofd, aldus de woordvoerder, om terug te keren naar de posities die zij voor de gevechten innamen. De KDP liet donderdagavond weten dat zij een aanval van de PUK had afgeslagen. Daarbij zouden ongeveer 400 PUK-strijders zijn gedood. (Reuter)