TOMATES AUX ROQUEFORT

Dit is een aardig voorgerecht voor de tweede helft van de zomer als de tomaten goed in het vlees zitten en zoet van smaak zijn maar de zomeravonden alweer wat koeler worden en de herfst alweer in de lucht hangt. Probeer vleestomaten van de koude grond te vinden en lukt dat niet, gebruik dan grote trostomaten.

Voor 2 personen:

2 vleestomaten

1 teen knoflook, gepeld en in plakjes

2 eetlepels middelfijn gesneden peterselie

zout & versgemalen peper

2 eetlepels olijfolie

4 dikke sneden witbrood, geroosterd

100 gram Roquefort

Dompel de tomaten 10 tellen in kokend water, spoel ze koud en trek de velletjes eraf. Halveer de tomaten horizontaal en verwijder met een lepeltje de zaadjes. Snijd het brood tot ronde croûtons met een doorsnede gelijk aan die van de tomaten. Hak knoflook en peterselie samen tot een fijn mengsel. Bestrooi de tomaten van binnen met zout en peper, bestrooi de holtes met het mengsel van peterselie en knoflook en sprenkel er wat olie over. Besprenkel ook de croûtons met olie en zet de tomaten erop (snijkant boven). Zet de croûtons met tomaten op een bakplaat en schuif deze 10 minuten in een voorverwarmde (200ß8 C) oven, of tot de tomaten zacht zijn maar niet botergaar. Prak intussen de Roquefort fijn tot rulle kruimels, verdeel ze over de tomaten en zet het geheel nog 5 minuten terug in de oven terug tot de kaas gesmolten is en bubbelend heet. Direkt serveren.

    • Florine Boucher