Tomaat-Courgette 1-1

Wat is het grote verschil tussen vlees en groente?

Dat vlees steeds vlees is en groente altijd iets anders.

Niet alleen het verschil tussen bladeren en knollen en stengels valt op, maar ook de kleuren zijn heel wat vrolijker. Goed dat ze in een vleesrestaurant ook groenten mogen gebruiken, anders zou het er op je bord wel heel saai uitzien.

Het succes van de tomaat is misschien ook wel een beetje aan zijn kleur te danken. Roder en feestelijker kan het niet. Vooral in combinatie met groen is hij op zijn best. In Italië hadden ze dat het eerst in de gaten. Omdat ze daar al tomatenrood en peterseliegroen in hun vlag hebben. Italianen zijn gek op tomaten. Tomaat is lekker met peterselie maar nog beter met courgette.

Die lijkt wat op een groene komkommer met afgeronde punten, maar het vel is anders en ook van binnen is het een courgette en geen komkommer.

Goed wassen, schil eraan laten. Over de lengte in plakken van anderhalve centimeter dik snijden. Met zout bestrooien, op een plat bord leggen zodat het vocht naar buiten komt. Dat veeg je er met keukenpapier af. De bodem van een ovenschaal met olie (van olijf- zonnebloem- of maïs) insmeren en de plakken courgette naast elkaar daarin leggen. Dunne plakken tomaat erop en wat gemalen zwarte peper. Afdekken met kaas. Je kunt gewone Italiaanse kaas nemen, maar het mag ook andere kaas zijn. Buitengewone jonge Goudse bijvoorbeeld. Paar druppels olie erop en in de hete oven, tot de kaas is gesmolten. Bij A.C. Milan eten ze het elke dag, en dat kun je merken ook.

    • Philip Mechanicus