Samen ontbijten met je vleesetende plant

Carnivora, weekeinde van de vleesetende plant, 23 t/m 25 augustus in de Oranjerie van de Hortus Botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Open van 10 tot 5u, kinderen ƒ 2,50, volw ƒ 5

Toen hij acht was, kreeg Jeroen van Elk van zijn oom zijn eerste vleestende plant. Het plantje ging dood, maar nu is Jeroen vijftien en heeft hij twee kassen in de tuin met vleeseters. Hij weet precies hoe hij de planten moet verzorgen. Op het menu staan vliegen, melk en af en toe het wit van een gekookte ei. “Ik heb weleens gehoord over een oude kweker, die zijn ontbijt deelde met zijn planten. Zelf at hij het eigeel van zijn gekookte eitje, het eiwit sneed hij aan stukjes en voerde hij aan de planten. De planten gingen er goed door groeien.”

Hoe vangt hij de vliegen voor zijn verzameling vleeseters? “Met de vliegenmepper erachteraan rennen! Als je ze een vlieg geeft, klappen de planten snel hun kaakjes dicht. Een echte dichtklapper is de Venus Vliegenval of Dionea Muscupula, zoals de officiële, latijnse naam luidt. De Vliegenval is maar klein, ongeveer zo groot als een paardebloem.”

Het mooist vindt hij de Nepentus, een bekerplant uit Borneo. “Dat is de grootste vleesetende plant. Hij klimt langs bomen omhoog en zo kan hij heel lang worden, en wel 30 cm breed. Daar vallen wel eens vogels in. In Nederland groeit hij ook, maar omdat ze hier gezaaid zijn zijn ze nog klein.”

In de Leidse Hortus is de Trompetbeker zien. Jeroen: “Die ziet eruit als een koker, ze groeien vanuit de grond recht omhoog en eten wespen enzo.”

Hij vindt vleesetende planten niet eng. “Maar je moet wel oppassen dat je vingers er niet in komen. In de kas moet je de handen op de rug houden! 's Winters hebben ze het koud, dan moet zet ik een kacheltje in de kas, want vorig jaar waren er een paar bevroren.” Een aantal van de insecten-etende planten van Jeroen zijn met die van andere kwekers dit weekeinde te zien in de Leidse Hortus Botanicus tijdens de tentoonstelling Carnivora. Je kunt er informatie over de insecten-etende planten krijgen, hoe je ze moet kweken, wat ze moeten eten. Ook is er een cursus bloemschikken met vleesetende planten en wordt er verteld welke vleeseters er zijn en waar ze precies vandaan komen.

    • Ilse van der Velden