Ruzie vissers met Denen

DEN HAAG, 23 AUG. Er dreigt een visserijconflict te ontstaan tussen Deense en Nederlandse vissers, net onder de Hollandse kust. “De Denen maken ons het vissen onmogelijk”, aldus J. Tuip, vice-voorzitter van de Nederlandse Visserbond. Als ze niet voor maandag inbinden krijgen ze problemen, waarschuwt hij.

De afgelopen weken zijn ongeveer 27 Deense vissers neergestreken op zo'n vier zeemijlen uit de kust tussen Den Helder en Hoek van Holland. Ze vissen op tong met vaste netten. Dat is allemaal legaal, maar omdat het er zoveel zijn is er voor de Nederlandse vissers amper plek over, klaagt de vissersbond.

De Traditioneel zoeken in de Hollandse kustwateren zo'n 25 Nederlandse kotters ook naar tong. Zij gebruiken sleepnetten.

Volgens de visserijregels hebben “staande” (vaste) netten voorrang op “gaande” (gesleepte) netten. De Hollandse vissers moeten daarom continu tussen de Denen door laveren. “Er is helemaal geen plek meer voor ons.

De Denen hebben het compleet volgebouwd'', aldus Tuip, die ook klaagt dat de concurrenten hun netten niet goed hebben gemarkeerd en verlicht.

“Wij eisen dat de Denen minimaal 300 meter tussen hun netten laten, zodat er ook voor ons plek overblijft. Dat betekent automatisch dat een paar van die Deense vissers zullen moeten vertrekken. Als dat maandag niet geregeld, is gaan we gewoon vissen. Dan kan het gebeuren dat we per ongeluk een Deens net meenemen.”

Normaal vissen slechts zes of zeven Denen voor de Hollandse kust op tong. Dit jaar zijn het er veel meer omdat de vangsten in de Deense wateren tegenvallen. Ook hebben de Deense autoriteiten meer schepen toegestaan om op tong te vissen.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft eerder deze week contact opgenomen met het departement in Denemarken om de visserij-problemen uit de wereld te helpen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie in Den Haag is dat ook gebeurd en is de kou ondertussen al uit de lucht.

“Daar merken wij anders niets van”, reageert Tuip van de vissersvakbond. “Die Denen staan er nog steeds met al hun netten, soms wel vier rijen dik.” (ANP)