Politie haalt 300 illegale Afrikanen uit kerk Parijs

PARIJS, 23 AUG. De Franse politie heeft vanmorgen in Parijs de kerk ontruimd waarin sinds juni ruim 300 illegaal in Frankrijk verblijvende Afrikanen protesteerden tegen een dreigende uitzetting. Tien mensen waren al 50 dagen in hongerstaking. De politie gebruikte traangas en wapenstokken bij de ontruiming.

Honderden mensen hadden zich de afgelopen dagen buiten de kerk opgesteld om een kordon te vormen tegen een politieoptreden. Dat werd al de hele week verwacht na het verstrijken van een ultimatum dat afgelopen zaterdag door de Franse regering was gesteld. De demonstranten gingen ervan uit dat een aanval vroeg in de morgen, tegen zes uur, plaats zou vinden, en werden verrast door het latere tijdstip waarop de politie besloot in actie te komen.

De agenten baanden zich hardhandig een weg naar de kerk door de mensenmassa die zich voor het gebouw had verzameld. Volgens ooggetuigen vielen enkele mensen bloedend op de grond. Binnen vijf minuten drong de politie door tot de deur van de kerk.

In de kerk werden mannen gescheiden weggevoerd van de vrouwen en kinderen. De tien hongerstakers werden naar twee militaire ziekenhuizen in de omgeving van Parijs gebracht. De ontruiming was binnen enkele uren voltooid.

De Franse premier Juppé kondigde gistermiddag aan dat de regering had besloten slechts een enkeling van de protesterende illegalen een verblijfsvergunning te geven. Uit een advies van de Franse raad van state was volgens Juppé gebleken dat de regering volkomen in haar recht stond met haar beleid illegaal verblijvende buitenlanders in Frankrijk strenger aan te pakken. Maar de regering zou clementie tonen in gevallen waarin moeders van kinderen zouden worden gescheiden, gezinnen uiteen zouden worden gerukt en in gevallen van ernstige ziekte. Niemand zou worden teruggestuurd naar een land waar zijn leven gevaar loopt.

Minister van Binnenlandse Zaken Debré zei vanochtend te verwachten dat dertig tot veertig procent van de Afrikanen zou mogen blijven. De Franse oppositiepartijen hebben de ontruiming vanmorgen veroordeeld. De leider van de Franse socialisten, Lionel Jospin, noemde de gang van zaken “absurd en laakbaar”. De voorzitter van de PRP, de partij van president Chirac, verwelkomde de ontruiming en zei: “met de wet is niet te onderhandelen.” De aartsbisschop van Parijs, kardinaal Jean-Marie Lustiger, veroordeelde het gebruik van geweld. “Deze mensen zijn slachtoffers”, zei hij. “Wij hebben van deze mensen geen show willen maken.” (AFP, AP, Reuter)